De vierjaarlijkse prijs voor architectuur van de provincie West-Vlaanderen, dit jaar voor het eerst georganiseerd, heeft de rijwoning van Tomas Nollet en Hilde Huyghe uit Assebroek (Brugge) als (co)laureaat uitgeroepen. Aan deze prijs is een bedrag van bijna 2.500 euro verbonden. De jury spreekt van ,,een geslaagde update van het type rijwoning''.

Nollet&Huyghe kochten een stukje grond uit een kleine verkaveling langs de Astridlaan in Ver-Assebroek. Net als bij de buren langs beide zijden verhardden ze het voortuintje, hoewel hier met stevig ogende 'breukstenen'. De voordeur leidt naar een volledig beglaasde doorsteek die door het huis naar het einde van de tuin loopt, een verwijzing naar het traditionele steegje van weleer.

Meest opvallend zijn de twee gevels, zowel langs de straat- als langs de tuinzijde. Een strak omlijnd venster geeft inkijk in het architectenbureau. ,,En omgekeerd'', zo merkt Hilde Huyghe op. ,,Het leven op straat inspireert ons ook.'' De opvallende baksteengevel werd zwart afgewerkt, omdat ,,we niet willen dat hij opvalt'', beweert Tomas Nollet.

Gelijkvloers zijn er de benedenkamer, eetplaats en keuken die zuidwaarts gericht zijn. Merkwaardig langs de straatkant is dat de tweede verdieping geen venster of opening heeft, hoewel daarachter slaapkamers en dakterras verborgen zitten. De trappen die naar de verdiepingen leiden, baden in het heldere licht van een vide.

Het architecten-echtpaar Nollet &Hughe heeft nog niet zoveel op zijn Brugs palmares staan, maar werkt momenteel aan twee grote projecten in Vlaanderen: een project woningbouw en ondergrondse garage in de Gentse binnenstad (Ramen ) en een stadsadminstratief gebouw in Mechelen (De Mechelaar ). Vorig jaar kregen ze een Award van de Belgische Architectuur voor een CM-kantoorgebouw in Maldegem.

  • De woning van Nollet&Huyghe ligt in de Astridlaan 404 in Assebroek.