Het zo'n dertigduizend koppig publiek dat maandagavond naar Duinbergen was afgezakt voor de finale van het Internationale Vuurwerkfestival Knokke-Heist 2003, werd dit jaar getrakteerd op een groots Belgisch vuurwerk. Normaal moest Australië, de winnaar van de editie 2002, vuurwerk afschieten maar hun bommen werden door de Italiaanse douane niet doorgelaten. De Belgische firma Hendrickx & Lefeber, die aan het evenement meewerkt, stak in 48 uur een prachtig alternatief in elkaar dat werd bekroond met een enthousiast applaus. De ING-trophy 2003 werd gewonnen door Thailand.

Het vuurwerk van de Australische winnaar van de ING-trophy 2002 werd via Italië opgestuurd naar België. De autoriteiten aan de Italiaanse grens lieten de vuurpijlen en bommen echter niet op tijd door. Daardoor dreigden de organisatoren van het festival in Knokke-Heist in de problemen te raken. ,,De vuurwerkmakers zelf en hun techniek zijn hier wel'', vertelt coördinator Jan Deroose. ,,Alleen hun bommen blijven achter. In samenwerking met de Hendrickx & Lefeber uit Antwerpen werd in amper twee dagen tijd een alternatief in elkaar gestoken.''

Het publiek moet genoten hebben van het vuurwerk van eigen bodem. Het aantal bommen was niet te tellen en ook de synchronisatie en de diversiteit aan bommen waren een finale waardig. ,,Het is de eerste keer dat we met dit voorval worden geconfronteerd'', stelt Jan Deroose. ,,In het verleden was het vuurwerk altijd op tijd in België.''


Thailand dit jaar
verrassende winnaar

Thailand was dit jaar de verrassende winnaar. De jury stelde in haar verslag dat het een moeilijk jaar was om te beslissen. Onder meer de fijnheid en de originaliteit van Thailand werd bekroond. Groot-Brittannië eindigde tweede en Duitsland derde.

Ondanks de wind die pal op de kust zat, werd het maandagavond een mooi vuurwerk.

De brandweer, die normaal haar tussenkomst kan beperken tot het nathouden van de boten van de Duinbergse zeilclub naast de plaats waar het vuurwerk wordt afgeschoten, moest maandag echter iets langer werken. De container waarin alle afval zoals de kartonnen verpakking van het vuurwerk wordt verzameld, begon anderhalf uur na het spektakel te smeulen. De spuitgasten mochten daarop hun slangen nog eens bovenhalen. Volgens de vuurwerkmakers zelf was er echter geen gevaar.