Van de 55 West-Vlamingen die dit jaar besmet werden met het hepatitis A-virus, wonen er 45 in de regio Ingelmunster. Volgens de Vlaamse gezondheidsinspectie moet de situatie nauwlettend in het oog worden gehouden, maar is ze zo niet ernstig als gisteren nog gevreesd werd. Voorlopig wordt alleen geïnformeerd en geadviseerd.

Volgens inspecteur Herman Viane van de Vlaamse Gezondheidsinspectie in Brugge zijn sinds januari 2003 45 gevallen van hepatitis A geweest in de gemeenten Ingelmunster, Izegem, Oostrozebeke, Meulebeke, Sint-Eloois-Winkel en Lendelede. In heel West-Vlaanderen waren er in diezelfde periode 55. Jaarlijks telt Vlaanderen 200 á 250 gevallen van hepatitis A-besmetting.

Inspecteur Viane: ,,Een preventieve inenting van de volledige bevolking is niet noodzakelijk. Wat wel van heel groot belang is, is dat mensen die in contact zijn gekomen met personen bij wie de ziekte is vastgesteld én risicopatiënten zo snel mogelijk door de huisarts worden ingeënt. Ik denk hierbij aan alle groepen: klassen, verenigingen, sportclubs en dergelijke. Maar het is ook zo dat niemand verplicht kan worden zich in te enten. Hierdoor blijven er mazen in het net. Toch zou ik de situatie niet als ernstig omschrijven: een geelzuchtepidemie is zelfbegrenzend.''


Uitbarsting
De oorzaak van deze epidemie is de inspecteur niet helemaal duidelijk. ,,Het is mogelijk dat de ziekte in het begin niet genoeg werd ingedijkt, zodat ze de mogelijkheid heeft gehad voort te kabbelen. Sinds maart hadden we één á twee gevallen per week. Maar als één besmet persoon plots met een grote groep in contact komt, heb je opeens een ,,uitbarsting'' van de ziekte. Het is pas halfweg augustus dat we de alarmbel geluid hebben toen 12 gevallen ineens gemeld werden.''

Hepatitis A is voor kinderen ongevaarlijk, maar een volwassene kan maandenlang buiten strijd zijn. In het ergste geval wordt de leverfunctie aangetast en kan de patiënt in coma geraken. Een vaccinatie - 2 spuitjes per persoon - is verre van goedkoop. Een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen betaalt voor deze spuitjes 144 euro.