Vinktenaar Raoul Defour is in het weekend, samen met drie andere collega-vrachtwagenchauffeurs, teruggekeerd uit Irak. Precies 93 dagen geleden trok de autocarbestuurder met negen andere collega's in opdracht van het Rode Kruis naar Irak.

Daar wilden ze voor de noodlijdende bevolking hulpgoederen aanvoeren. De laatste weken was de toestand echter zo gevaarlijk groot dat het Rode Kruis besloot de missie voorlopig op te schorten. Defour is echter gelukkig de opdracht aanvaard te hebben.

Hij is acht kilo vermagerd maar heeft een hoop levenswijsheid en -ervaring opgedaan. Zondagmiddag was het thuis alvast biefstuk-friet. Daar zorgde echtgenote Antoinette Van Huffel voor. Een typisch Belgisch gerecht dat hij wel wat heeft gemist.

,,De bedoeling was om de noodlijdende Irakezen via het Rode Kruis voedsel en andere hulpgoederen te brengen. De eerste transporten verliepen zonder problemen'', vertelt de vrachtwagenchauffeur. ,,Toen werd het plotseling gevaarlijk en werden konvooien aangevallen. Omdat wij opereerden vanuit Iran, konden we iets langer aan de slag. We maakten in de streek van Kirkoek kennis met uiterst vriendelijke Irakezen. Zelf ben ik wel acht kilo vermagerd maar als je ziet hoe die mensen daar leven, dan vertoeven wij hier in het paradijs. Ik heb veel kip, rijst en kebab gegeten maar dat went wel. Het is spijtig dat we niet meer hulp konden bieden. De voedsel- en overlevingspakketten, de medicijnen, jerrycans enz. die we naar Koerdistan brachten, waren meer dan welkom. Ik ben blij terug te zijn maar ik ben een pak levenswijsheid rijker'' (JDV)