In het noorden van het Meetjesland zijn op korte tijd vijf tractoren gestolen. De dieven gaan er niet mee aan de haal om ze te gebruiken op het veld, maar om te joyriden. De politie vraagt landbouwers en loonwerkers de sleutels van de tractoren te halen en ze niet langer onbeheerd achter te laten.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd uit een loods van Marc Engels aan de Kerselarenhoek in Sint-Jan-in-Eremo een tractor met sproeier gestolen. ,,In de loods staan drie tractoren en de eerste die ze probeerden te stelen, kregen ze niet aan de praat. Het is hen wel gelukt de tractor met sproeiwagen te stelen'', zegt Marc Engels.

De tractor werd zondagmiddag per toeval teruggevonden door een fietser uit de gemeente die had horen praten over de diefstal. ,,De man zag onze tractor met sproeier staan enkele honderden meter over de Nederlandse grens in de buurt van Waterland-Oudeman. Hij stond langs een landweg achter een dijk waardoor hij wat aan het oog onttrokken was. Alleen de papieren van de tractor zijn verdwenen, maar dat is maar een klein ongemak. De tractor is gelukkig onbeschadigd.''

,,Ik weet dat de sleutels op de tractor zaten. Maar voor ons is het oogstseizoen een drukke periode en de tractor wordt ook gebruikt door mijn zonen waardoor het niet praktisch is, die sleutels eraf te halen. Maar vanaf nu zullen we dat wel doen.''


Sleutels opbergen
Enige tijd daarvoor probeerden dieven een maaidorser te stelen op een veld in Watervliet, eigendom van loonwerker Franki Van De Moere. ,,De maaidorser stond 's nachts op een veld waar we aan het werk waren. Men heeft geprobeerd met de machine weg te rijden maar dat is niet gelukt. De dieven reden dan maar wat rond op het stuk van het veld waar al geoogst was. Volgens mij gaat het om mensen die ooit met dergelijke machines reden, anders krijgt men die nooit gestart. Aan de maaidorser is er behoorlijk wat schade, maar voor de juiste omvang moet nog een bestek worden opgemaakt'', zegt Franki Van De Moere.

De politie vraagt landbouwers en loonwerkers niet te nonchalant om te springen met de sleutels van tractoren en andere landbouwvoertuigen en die voortaan op te bergen.