De 58ste Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen loopt dit jaar van 13 tot 21 september in Flanders Expo. Dat is zes dagen minder dan vroeger. ,,Dubbel zo kort, dubbel zo krachtig'', luidt de slogan. De openingsuren wijzigen, er zijn nocturnes, diverse vedetten treden op en de klemtoon ligt meer op informatie en evenementen dan op verkoop. Opvallend is dat voor het eerst in de 58-jarige geschiedenis van de Jaarbeurs Gent geen land, maar een regio, in dit geval Wallonië, de eregenodigde is.

In 2000 bereikte de Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen-Gent met 130.000 bezoekers een dieptepunt. In de gloriejaren zakten nog drie- tot vierhonderdduizend bezoekers naar de beurs af. Sinds 2001 probeert de Jaarbeurs het tij te keren. Dat lukt een beetje, want in 2002 kwamen er weer 150.000 bezoekers.

Afgevaardigd bestuurder André Francq zegt dat de beurzen lijden onder het algemeen economisch klimaat. De nichebeurzen houden stand, maar de algemene publieksbeurzen hebben het lastig.

De vzw Internationale jaarbeurs organiseert ook de kunstbeurs Lineart en de Lentebeurs, is ook actief in de sector van de vakbeurzen en heeft enkele buitenlandse activiteiten. Ze haalt een omzet van 4,5 miljoen euro.

,,De jaarbeurs wordt meer een info- en oriëntatieplatform dan een verkoopplatform'', zegt Francq. ,,Zestien dagen was voor veel deelnemers te lang. We kiezen ook nieuwe openingsuren van 11 tot 18 uur.''


Gastregio
,,We willen de clichébeelden over Wallonië doorbreken en een dynamisch en modern Wallonië presenteren',' zei Rudy Aernoudt. De man uit Deurle is adjunct-kabinetschef van Serge Kubla, Waals vice-minister-president. Aernoudt werd ontdekt door Kubla toen hij als adviseur voor het Europees voorzitterschap van België werkte. Hij is de enige Vlaming in dergelijke kabinetsfunctie voor een Waals minister.

Elke dag tijdens de jaarbeurs krijgt een ander Waals accent. ,,Wist u dat Wallonië met de Vertigo de snelst optrekkende wagen heeft gemaakt. En dat 75 procent van de biotechnologie in Wallonië zit? En dat er zoveel mooie golfterreinen zijn? En dat Wallonië heel actief is in de communicatie- en luchtvaartsector?''

Franco Dragone, jarenlang regisseur van het wereldvermaarde Cirque du Soleil , komt de Waalse knowhow op spektakelvlak in de verf zetten. Andere bekende figuren zoals Sandra Kim en Julie Taton komen naar Gent.

De opening wordt prestigieus met een vertegenwoordiger van het Koningshuis, premier Guy Verhofstadt, de Waalse minister-president Jean-Claude van Cauwenberghe en de Waalse vice-minister-president Serge Kubla.