In verschillende Brusselse discotheken komen drankfonteintjes en rustruimten. Fonteintjes leveren gratis drinkwater, om uitdroging tegen te gaan. Maar vooral tegen drugs.

Minister van Gezondheid Didier Gosuin (MR/FDF) heeft woensdag samen met de uitbaters van elf Brusselse clubs en discotheken een handvest ondertekend om de risico's van drugsgebruik te beperken. Zo verbinden de uitbaters zich er toe voortaan een zogenaamde 'chill out room' in te richten. Dat is een ruimte waar de discotheekgangers kunnen uitrusten en even weg kunnen zijn van het lawaai en de warmte. Het zal verboden zijn daar alcohol te gebruiken, laat staan drugs.

Voorts zullen er fonteintjes met gratis drinkwater geplaatst worden. Dit dient om uitdroging tegen te gaan, een van de risico's die gepaard gaan met het gebruik van synthetische drugs als xtc. De discotheken die meedoen, krijgen alvast een label.

Gosuin wil met de maatregelen in de eerste plaats de risico's voor de gezondheid tegengaan. Hij bestrijdt met klem de bewering dat de maatregelen het drugsgebruik zouden bevorderen.

In die danstenten wordt informatie verspreid over drugs en gezondheidsrisico's. Er wordt een systeem uitgewerkt om makkelijker een beroep te kunnen doen op taxivervoer. In de herfst komt er in Brussel een onthaal- en informatiepunt over synthetische drugs. (DDM, belga)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig