De werknemers van Marlux gaan opnieuw aan de slag. Het compromisvoorstel van directie en vakbonden werd door 49 procent van de arbeiders aanvaard. Omdat het voorstel niet met een meerderheid van 66 procent werd verworpen, is de staking beëindigd. De directie beloofde maatregelen om de ontevredenheid van de arbeiders over de arbeidssituatie op te lossen.

190 arbeiders van tegelfabrikant Marlux legden maandagmorgen het werk neer. Er was onvrede over de arbeidssituatie waarbij rechtstreeks werd verwezen naar een slechte communicatie met het leidinggevend personeel. Bovendien wilden de arbeiders een hogere waarde van maaltijdcheques ontvangen.

Waar de arbeiders maaltijdcheques van 150 frank vroegen, wilde de directie gaan tot 130 frank. Het verzoeningsvoorstel garandeerde maaltijdcheques van 120 frank vanaf 1 juli; van 130 frank vanaf 1 januari en van 150 frank zodra de cheques fiscaal aftrekbaar worden voor het bedrijf. Het voorstel werd uiteindelijk slechts door 49 procent van de arbeiders aanvaard.

,,We horen duidelijk aan de fabriekspoorten dat 51 procent van de mensen het voorstel wegstemden wegens de problemen op het werk en met het leidinggevend personeel'', zegt Ludo Cox (ACV). De directie heeft beloofd om een extern onderzoek te laten uitvoeren naar de (mis)tevredenheid in het bedrijf. ,,De directie beloofde onmiddellijk in te grijpen indien er problemen zijn.'' (MVZ)