De politie van Halen zet de kordate middelen in om het groeiende vandalisme langs de toeritische fietswegen in te dammen. Vanaf vandaag controleert een agent per fiets op regelmatige tijdstippen de toeristische fietsroute IJzerenweg. De jongste tijd liepen er veel klachten binnen over groepjes tieners die fietsers lastigvallen.

Op de toeristische fietsroute IJzerenweg, die over de vroegere spoorwegbedding van Diest naar Tienen loopt, passeren tijdens het weekend honderden fietsers. Ook op weekdagen wordt het fietspad druk gebruikt, niet alleen door fietsers en wandelaars.

Ook bromfietsgebruikers hebben de weg ontdekt en dat is strikt verboden. ,,Als politie kunnen wij dit niet toelaten want deze bromfietsen vormen een gevaar voor de andere weggebruikers. Er staan duidelijk verbodstekens zodat een vergissing onmogelijk is. Daarom gaan wij vanaf nu geregeld een eenmanspatrouille naar het fietspad sturen. Overtreders zullen beboet worden'', stelt politiecommissaris Koen Versyck.

De politie kreeg de laatste tijd ook heelwat klachten binnen van fietsers en voetgangers die op het fietspad lastig gevallen worden. ,,Met de patrouilles hopen wij de daders te vatten. Het gaat om groepjes jongeren tussen 12 en 14 jaar die stenen en takken op het fietspad gooien, en er niet voor terugdeinzen de fietsers en voetgangers agressief aan te pakken. Dit gebeurt zowel overdag als 's avonds en in de weekends.''


Zonder begeleiding
Niet alleen de jongeren nemen een loopje met de reglementen, ook scholen gaan in de fout. Zo trok het vijfde en zesde leerjaar van de Vrije Basischool van Kortenaken afgelopen maandag op fietstocht, maar zonder begeleiding van de leerkrachten. Wel waren de kinderen vergezeld van zeven ouders en begeleid door een politieman.

In een flinke bocht van de Rozenstraat in Halen kon op het nippertje een aanrijding vermeden worden omdat de jongeren de hele rijbaan in beslag namen.

De directrice van de school reageert vol ontzetting. ,,De school doet haar best om de nodige richtlijnen mee te geven, maar staat machteloos als ze merkt dat ouders het omgekeerde doen. De tocht liep over rustige wegen. Wij hebben gezorgd voor politiebegeleiding en een ziekenwagen die achteraan reed. Ook een bezemwagen met een leraar aan het stuur was voorzien. De gymlerares was echter ziek en een andere leraar kon niet mee zodat de groep fietsend begeleid werd door enkele vaders.''

De school had in samenwerking met de politie de fietsen vooraf aan een grondige controle onderworpen.