Jan Gijsen, de nieuwe Algemene Directeur van Ford Genk, stelde gisteren een Masterplan voor aan de werknemersafgevaardigden van de syndicale delegatie. ,,Ford Genk wil tegen het jaar 2004 de beste Fordfabriek van Europa worden'', zegt Gijsen. Vrijdag 29 juni, maandag 2 juli en dinsdag 3 juli wordt het personeel als allereerste ingelicht over de precieze invulling van het plan.

Jan Gysen verdoezelde gisteren tijdens een vergadering van de werknemersafgevaardigden niet dat de concurrentie in de automobielsector nog in sterke mate zal toenemen. ,,De sector heeft te kampen met een overcapaciteit van zeven miljoen wagens in Europa en van niet minder dan 20 miljoen wagens wereldwijd.''

In deze context stelt Ford Genk zich volgens Gysen tot doel om in het jaar 2004 de beste Fordfabriek van Europa te worden. ,,Als tussenstap willen we met Ford Genk tegen midden 2002 het niveau halen van het Duitse Ford Saarlouis, dat de beste fabriek is binnen Ford Europa.''

Het Masterplan dat aan de syndicaal verkozenen werd voorgesteld, beschrijft de acties die moeten genomen worden met concrete objectieven inzake kosten, productiviteit en flexibiliteit. ,,Concentratie op kernactiviteiten, teamwerk en het consequent doorvoeren van het FPS (Ford Productie Systeem) vormen de pijlers van het masterplan'', wou Gysen nog kwijt. De algemene directeur van Ford Genk geeft toe dat zijn plan ambitieus is, maar is ervan overtuigd dat er in Genk voldoende vakkennis en inzet aanwezig is om te kunnen slagen.

Over de personeelsvermindering die eventueel gepaard gaat met een verhoging van de efficiëntie wilde Gysen nog het volgende kwijt: ,,Ons uitgangspunt blijft dat de mensen niet het slachtoffer mogen worden van dit plan. Zoals altijd zullen we hierover in de loop van de volgende jaren met de werknemersorganisaties overleg plegen. Daarbij mag niet vergeten worden dat wij spreken over een periode van drie á vier jaar. Bovendien weten we uit eigen ervaring dat een belangrijke tewerkstelling zal gecreëerd worden bij de toeleveranciers door de verschuiving van activiteiten naar het industriepark rond Ford.'' (MVZ)