De organisatoren van de kanaalfeesten, Humbeek Sas Events, pakken na de zandsculptuur van vorig jaar opnieuw uit met een stunt. Als ze erin slagen om na het feestweekend een vuurtapijt van 500.000 lucifers te laten opbranden, komt hun naam in het Guiness Book of Records.

De Kanaalfeesten duren dit jaar een dagje langer dan anders. Het wordt een vierdaags feestweekend dat op vrijdag in de vooravond begint en niet meer stopt tot maandagnacht. De sportliefhebbers kunnen al uitkijken naar de eerste rit van de Ronde van Vlaams-Brabant op vrijdag.

Na de wielerwedstrijd wordt het vuurtapijt voorgesteld. Gedurende de volgende drie dagen zal met man en macht gewerkt worden om alle 500.000 lucifers in de 80 groene 'oase' ondergronden te stoppen. Het vorige record werd neergezet in het Big Brother huis waar de bewoners een tapijt maakten met 329.700 lucifers. Een van de 80 panelen vullen, vraagt al snel 8 manuren, er worden dus nog altijd vrijwilligers gevraagd.

Tijdens het obsessioneel prikken van de lucifers staan de Kanaalfeesten natuurlijk niet stil. Zaterdag staat in het teken van de kermis en de fanfares, met een gratis kermisbal in de feesttent als afsluiter. Zondag is er een rondvaart op het kanaal met het schip Jan Plezier en een barbecue met hesp aan 't spit en streekbieren.

Op maandag heeft Humbeek een primeur voor de streek met de eerste jaarmarkt met runderen en paarden na de mond- en klauwzeercrisis. Schapen, geiten en varkens moeten nog thuisblijven, alle andere dieren zijn welkom.

De maandag is verder goedgevuld met onder meer de varkenspootworp en de verkiezing van Miss Kukelekuu. Kroon op het feestweekend is natuurlijk het aansteken van het grootste vuurtapijt ooit onder toeziend oog van de Wemmelse gerechtsdeurwaarder An Verrezen.

Wie de eerste lucifer mag aansteken, is voorlopig nog een goed bewaard geheim. Zeker is dat de vuurzee van meer dan 30 vierkante meter op het kanaal spectaculaire beelden zal opleveren. (KDL)  • Wie helpt mee bouwen aan het grootste vuurtapijt ter wereld? Neem contact op met André Lombaerts op 02/269.17.O8. Iedereen die meehelpt krijgt een certificaat van de deelname.