Honderd arbeiders en bedienden van Wanson in Machelen zetten dinsdag hun stakingsactie verder. Voor de ingangspoort blokkeert een wagen, sinds maandagochtend, de toegang en een stakersploeg houdt er dag en nacht de wacht. ,,Wij willen ons bedrijf redden, de baas wil de grond liefst verkopen. Dat brengt veel geld op en in de productie is hij toch niet geïnteresseerd'', vatten ze een en ander samen.

Naar eigen zeggen was het ontslag van drie werknemers en het niet uitbetalen van de lonen, de symbolische druppel die de emmer liet overlopen. ,,Vrijdag hadden we nog geen geld gezien. De baas beloofde de lonen maandag of dinsdag te storten. Toen hij van de stakingsactie hoorde, trok hij zijn woorden terug. Maandagochtend hebben we het werk neergelegd. Intussen werden ook drie mensen ontslagen, ook al hadden ze geen officieel document ontvangen'', vertelt een ABVV-vakbondsman.

,,Ik ben niet eens een echte syndicalist. Vrijdag staken we de koppen bijeen en toen bleek er behoefte aan een woordvoerder''. Bart is bediende en die legden, solidair met de arbeiders, maandagochtend het werk neer. ,,Onze bazen, de Bultingsgroep, voeren al jaren een wanbeleid. De productie kan hen niet schelen. Intussen is er een schuldenberg van ruim tweehonderd miljoen, als het er al geen driehonderd zijn. Wij denken dat hij de grond liever wil verkopen aan projectontwikkelaars die er dan kantoren kunnen bouwen. Dit bedrijf is nochtans best leefbaar'', vindt Bart.


Dialoog
Bij Wanson worden stoom- en verwarmingsketels voor de industrie gemaakt en enkele exemplaren wachten nu in de fabriek op levering. ,,Er staat voor minstens zestig miljoen frank. Enkele bedrijven dreigen nu al met boetes wanneer ze hun bestelde goederen niet tijdig geleverd krijgen. Wij willen best een dialoog aangaan met de directie maar die heeft blijkbaar geen oren naar onze grieven'', vult een arbeider aan. ABVV-vakbondsman voor de arbeiders, Felipe, hoopt nochtans op enige bereidheid van de directie. ,,Vroeg of laat moeten we praten maar voorlopig willen de bazen dat blijkbaar niet. Maandag parkeerde één van hen zijn wagen in de buurt maar hij stapte niet eens uit. Nadien vertelde hij dat wij geen dialoog wensten. Dat is onzin maar hij kan toch de eerste stap zetten he''.

Arbeiders en bedienden zijn in elk geval van plan door te gaan tot het einde. ,,Wij willen deze fabriek redden. Vijf jaar geleden werden we al eens overgenomen door een Franse groep en die zoog ons ook al leeg. We moesten zelfs verhuizen naar Boortmeerbeek maar na een poosje ging de zaak failliet. De Bultingsgroep nam het toen over en we geloofden in een betere toekomst. Nu blijkt dat ook zij weinig interesse hebben in de fabriek. Wij willen praten maar alleen over werkzekerheid en het behoud van Wanson'', besluit Felipe.