Etienne Seyns en Liliane Ysebaert sprongen op zondag 6 mei jl. in de Achterhoek in het zadel en 25 dagen later fietsten ze Compostela binnen. Het Kalmthouts koppel is nu weer thuis, met 2.600 km in de benen.

Naar Santiago de Compostela stappen of fietsen? Er zijn er velen die dat doen. Zo bezochten vorig jaar nog ruim 130.000 toeristen het Spaanse bedevaartsoord. Maar wat de prestatie van Etienne en Liliane bijna uniek maakt is dat zij hele weg -- van de Achterhoek tot in Noord-West-Spanje -- met de fiets aflegden. Goed voor zo'n 2.600 km. Op 25 dagen -- elke dag gemiddeld 100 km peddelen -- was de klus geklaard.

Etienne Seyns: ,,Wij probeerden inderdaad elke dag 100 km te fietsen. Over Reims naar Pau aan de voet van de Pyreneeën en dan de bergen in. In Puente la Reina zijn die bergen achter de rug en daar komen ook de vier toegangswegen tot het bedevaartsoord samen.''

,,Geen problemen gehad, nee. Geen problemen met de mechaniek, zelfs geen lekke band. Ook van blessures bleven we gespaard en het weer viel ook goed mee. Echt fietsweer eigenlijk in België en Frankrijk. In Spanje was dat anders. Na de namiddag fietsen is daar, omwille van de hitte, gewoon niet te doen. Wij hebben ons ritme moeten aanpassen. Wij sprongen om 7 uur 's morgens de fiets op en reden tot hooguit 2 uur in de namiddag. De vrije namiddagen kwamen goed van pas. Niet alleen om te rusten, maar ook om een en ander te gan bezoeken. Ook de overnachtingen vielen best mee.


Raad
,,Ongeveer iedereen die je in Puente la Reina ontmoet, is op weg naar Compostela. Voor ons was dat het van daar nog zo'n 880 km fietsen. De lokale bevolking leeft mee met die trekkers. Van overal krijg je aanmoedigingen en op verschillende plaatsen kan je een stempel krijgen waarmee je kan aantonen dat je wel degelijk een trekker bent en niet met een vliegtuig of met de wagen naar Santiago reist. Als je tenminste kan aantonen dat je katholiek bent,'' lacht Etienne.

Hij heeft ook goeie raad: ,,De fietsers raad ik aan vooraf te zorgen dat de terugreis van de fiets goed georganiseerd is.'' Zijzelf keerden zij met het vliegtuig terug; hun tweewielers werden thuis afgeleverd door een soort taxi.

Of zij nog zoiets van plan zijn? ,,Ja. Ooit willen we een grote tocht maken door midden Europa, de streek rond Polen en Tsjechië. Maar eerst nog even nagenieten van deze reis.''