In elf gemeenten van de Westkust en de Westhoek wordt vanaf deze week de dienstverlening Taxipost D+0, waarbij een levering de dag zelf nog wordt aangeboden, afgeschaft. Voor die elf gemeenten wordt de levering via Taxipost voortaan pas de dag nadien ter plekke gebracht. Het gaat om de kustgemeenten Middelkerke, Nieuwpoort, De Panne en Koksijde en verder Veurne, Vleteren, Lo-Reninge, Alveringem, Heuvelland, Poperinge en Mesen.

Zowel leveringen vanuit die elf gemeenten als leveringen naar die gemeenten worden pas een dag later aangeboden. Dit komt door een herschikking binnen Taxipost, waarbij de geografische zone en de tarieven van deze dienst herzien werden. Daartegenover staat dat in alle andere West-Vlaamse gemeenten de dienst Taxipost D+0 garandeert dat de levering de dag zelf tegen 18 uur zal worden aangeboden. Vroeger was dat tegen 20 uur. Met die herschikking worden ook de tarieven aangepast. De nieuwe tarieven worden evenwel pas vanaf 1 juli toegepast.

West-Vlaanderen is het ergst getroffen door die herschikking. In Oost-Vlaanderen en Antwerpen kunnen telkens vier gemeenten niet mee genieten van de dienst Taxipost D+0, in Limburg twee gemeenten.

Ter compensatie voor deze verminderde dienstverlening wordt een nieuwe dienst in het leven geroepen: de Sprinter-dienst. Die verzorgt wel een onmiddellijke levering: een chauffeur biedt zich aan bij de afzender en levert zijn pakket rechtstreeks af bij de bestemmeling. Dit is wel een zeer dure aangelegenheid, zodat het weinig waarschijnlijk is dat veel bedrijven, instellingen of particulieren hiervan gebruik zullen maken. (PLI)