De Vlaamse Gemeenschap zal de komende jaren nog 100 miljoen frank investeren om enkele stranden vrij te maken van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Prioriteit gaat naar Oostende en De Panne. Ook Bredene komt in aanmerking voor een uitgebreid onderzoek. De werken zullen twee tot drie jaar duren.

In Oostende is de eerste faze van de grote schoonmaak van het strand ondertussen klaar. Het strand tussen de Hydro en de Henegouwenstraat kreeg gisteren officieel het statuut van bommenvrij strand. De voorbije twee jaar haalden aannemer Braet, detectiefirma BacTec en de ontmijners van DOVO er vijf kanjers van vliegtuigbommen uit de grond. De opruiming ervan ging gepaard met een grootscheepse evacuatie. Daarnaast werden voor Mariakerke nog eens 135 granaten, veertien mortieren en vier geweren gevonden.

,,Vliegtuigen die destijds naar Engeland terugkeerden zonder dat ze hun bommen boven Duitsland hadden kunnen droppen, lieten ze vanop lage hoogte vanaf de kustlijn vallen. De vele granaten komen van barricades en zogenaamde Rommel-asperges , die de Duitsers hadden gebouwd om de landing tegen de gaan'', verklaart DOVO de vele projectielen. Rommel-asperges zijn palen met bommen op, die als versperring werden opgericht op het strand.


Eén meter diep
De enorme hoeveelheid munitie kwam aan het licht, toen er in 1998 een nieuwe telefoonkabel vanuit zee moest worden gelegd. Alles laat uitschijnen dat er zowel richting Oostende als richting Middelkerke even grote hoeveelheden munitie in de grond zitten. De bommen zitten op hoogstens een meter diep.

,,De onderzoeken gebeuren pas nu, vijftig jaar na de oorlog, omdat de technieken om het strand af te speuren, pas nu op punt staan'', verklaart ingenieur Guido Vanbesien van firma Braet.

Voor Oostende staat intussen weer 20 miljoen frank klaar. Eerst zullen de stranden naast het opgeruimde gedeelte worden aangepakt. Is het dan niet logischer om eerst het toeristische Groot Strand te onderzoeken?

,,In al die jaren is er op het Groot Strand nog nooit een projectiel gevonden. Daarom gaan we er van uit dat het gevaar er kleiner is'', zegt ingenieur Peter De Wolf van de afdeling Waterwegen Kust. Hij geeft wel toe dat er voordien op het strand van Mariakerke ook nooit een projectiel was gevonden... Zonnekloppers op het Groot Strand zijn er dus voortaan twee waard.