Bij hun eerste bezoek aan de Dendermondse gevangenis hadden Astrid, Ann, Isabelle, Vanessa, Tina en Nathalie een aardig geschenk mee. De leerlingen van het zesde secretariaat-talen van het Technisch Instituut Sint-Vincentius brachten gisteren de opbrengst van hun Tropicleanparty mee. Het geld gaat naar het gevangenisproject dat de gedetineerden weg wil houden van de drugs.

Als onderwerp voor hun geïntegreerde proef (GIP) werkten de zes eindejaars rond het drugsgebruik in Vlaanderen. En dus zochten ze documentatie, maakten interviews met betrokkenen en met preventiewerkers en bespraken het drugsbeleidsplan van de school. Het spectaculairste was echter de alcohol- en drugsvrije fuif, die eind april als Tropicleanparty in de Appelse sporthal meer dan 300 fuifbeesten bij elkaar bracht.

Toen bleek dat het project ook nog ruim 30.000 frank had opgebracht, gingen de leerlingen op zoek naar een bestemming voor dat geld. Het moest een project worden dat werkt rond alcohol- en drugspreventie. Na samenspraak met de stedelijke preventieambtenaar werd uiteindelijk geopteerd voor de Gestandaardiseerde Inrichtingsstructuur (GIS), het project dat in de Dendermondse gevangenis sinds enkele jaren een drugsvrije afdeling onderhoudt.


Doelgroep
Gisteren ontmoetten GIP en GIS elkaar. Samen met hun leerkracht en met afscheidnemend directeur Jan Nevens raakten Astrid, Ann, Isabelle, Vanessa, Tina en Nathalie onder de indruk van het decor van de gevangenis. Als afgevaardigde van het gevangeniswezen kon Heidi Suykens de groep slechts gedeeltelijk op haar gemak stellen. En ook het geschenkje dat schepen van Welzijn Theo Janssens voor de leerlingen in petto had, kon de onrust niet wegnemen. Janssens had voor de leerlingen nochtans ook lovende woorden. Volgens hem waren zij het levende bewijs dat het drugsconvenant die het stadsbestuur met de scholen afsloot wel degelijk werkt.

De rondleiding in de drugsvrije afdeling overtuigde de leerlingen van de goede keuze die ze gemaakt hadden. Dat slechts elf van de honderdtachtig gedetineerden vrijwillig in het project stapten, bewijst dat het drugsprobleem door de doelgroep niet herkend wordt. (HAD)