Grammenaar Patrick De Rycke plaatste tijdens het weekeinde de eerste dertien bolspiegels op vrachtwagens van de nv Molens van Deinze en Antwerpen in de Tolpoortstraat. Volgens verantwoordelijke Marc Naessens is het de bedoeling de 45 bedrijfsvrachtwagens met dergelijke dodehoekspiegels uit te rusten. Het gaat om een pilootproject voor andere Deinse bedrijven.

Marc Naessens die als lid van de stedelijke brandweer van Deinze al bij het eigen korps kon verkrijgen dat de brandweerwagens met bolspiegels zijn uitgerust, wil met het project bewijzen dat zijn firma wel degelijk voor veiligheid oog heeft.

  • Is met het plaatsen voor de Molens van Deinze de kous af?
  • Marc Naessens: ,,Zeker niet. Het blijft een belangrijke investering maar dat heeft de bedrijfsleiding er voor over. Op het ogenblik dat iedere vrachtwagen met een bolspiegel is uitgerust, willen we de chauffeurs een opleiding geven hoe ze met dergelijk spiegel moeten werken. We weten dat die spiegels vooral resultaat hebben wanneer een vrachtwagen uit stilstaande positie vertrekt en ergens moet afdraaien. Mogelijk kunnen we later camera's of andere nieuwe ontwikkelingen aanbrengen.''

  • Waarvoor staat de Dobli-spiegel?
  • ,,De Dobli-spiegel is uitgevonden en ontwikkeld door een Nederlandse vader die zijn kind bij een dodehoek-ongeval verloor. Hij heeft zelf rijlessen gevolgd als vrachtwagenchauffeur en heeft dan vastgesteld dat een dode hoek bij een vrachtwagen een moordend iets is. Op dat ogenblik heeft hij een spiegel ontworpen die aan die toestand gedeeltelijk kon verhelpen. Vandaar de naam Do(Dode)bli(blinde hoek). Het gaat bij ons om een pilootproject. We hopen dat alle bedrijven uit de regio ons voorbeeld zullen volgen.'' (JDV)