Een aannemer is gisteren begonnen met het dichtmetselen van de ramen van het kraakpand in de Limburgstraat, pal naast de Sint-Baafskathedraal. Eigenaar IBC Vastgoed had gehoopt dat het oude klooster leeg zou zijn, maar de krakers proberen hun uitdrijving via juridische weg uit te stellen. Zolang blijven ze in het dichtgemetselde pand wonen.

De krakers die sinds september vorig jaar in het oude klooster van de Grijze Zusters in de Limburgstraat huizen, werden gisterenmorgen onaangenaam wakker. Arbeiders waren begonnen met het dichtmetselen van de raamopeningen. Een maatregel in opdracht van eigenaar IBC Vastgoed, die zo wil verhinderen dat er nog krakers in het pand komen. IBC wil het pand slopen om er appartementen en studio's te bouwen, maar wacht nog op een bouwvergunning.

Maar de krakers die vorige week een uitdrijvingsbevel hadden gekregen, waren niet -- zoals verwacht -- verdwenen. ,,We hadden nochtans een overeenkomst dat het pand maandagavond verlaten zou zijn'', aldus een vertegenwoordigster van het bedrijf die ter plekke was. Maar de krakers proberen hun uitdrijving via juridische weg uit te stellen.

,,De uitdrijving die vorige week dinsdag was aangeplakt, was maar 24 uur geldig'', zegt een woordvoerder. ,,Ze kunnen ons nu niet zomaar buitenzetten.''

De krakers vermoeden dat ze uit het pand gezet worden naar aanleiding van de Gentse Feesten of in het vooruitzicht van de Eurotop die in oktober in Gent plaatsvindt. Ook denken ze dat de security voor het gebouw te veel kost. Om de buurtbewoners gerust te stellen, laat de eigenaar elke avond veiligheidsmensen patrouilleren. Die buren hadden geklaagd over geluidsoverlast, onder meer na enkele fuiven.


Fontein
De krakers verzetten zich gisteren niet tegen het het dichtmetselen van de ramen. Wel konden ze net verhinderen dat Electrabel de elektriciteit afsloot. ,,In tegenstelling tot wat de eigenaar misschien beweert, tappen wij de elektriciteit niet af. We betalen er zelf voor. Ze kunnen dat toch niet zomaar afsluiten? Ook water tappen we niet af, we halen het uit de fontein op het Sint-Baafsplein.''

Het is onduidelijk hoe lang de krakers nog in de Limburgstraat zullen (mogen) blijven. De politie hield gisteren een oogje in het zeil maar moest niet ingrijpen. In het verleden kwam de politie al twaalf keer tussenbeide om een kraakpand te ontruimen.