De brandweer moest donderdagavond uitrukken voor een ontploffing in de Kerkomgangstraat 9 in Leke (Diksmuide). Het bleek om een obus te gaan die was ontploft in de garage van een munitieverzamelaar. Als bij wonder vielen er geen gewonden. Ook de materiële schade bleef beperkt.

Het centrum van Leke werd donderdagavond iets voor 19 uur opgeschrikt door een luide knal. De oorzaak was niet meteen duidelijk.

,,Het was net een bom die ontplofte'', vertelt een buurtbewoonster. Haar vermoeden bleek achteraf waarheid.

Een obus van 80 cm hoog en een diameter van 20 cm, achtergebleven uit de wereldoorlog, was ontstoken en de granaatkop ging dwars door het dak van de garage. Daar was bewoner Xavier Declerck (34) op dat ogenblik aan het werk aan zijn verzameling munitie.


Geen gewonden
,,Er vielen geen gewonden, maar de man heeft ontzettend veel geluk gehad. Het had veel erger kunnen zijn'', stelt brandweercommandant Dirk Coopman.

Bij nader onderzoek bleek dat er nog heel wat oorlogstuig in de garage en de aanpalende hokken lag. De brandweer zette daarom uit veiligheidsoverweging de straat af. Gensters kunnen tot een halfuur nasmeulen en men wou geen risico lopen dat een nieuwe ontploffing alsnog slachtoffers zou maken.

De omgeving werd door de brandweermannen uitgekamd op zoek naar brokstukken van de obus, echter zonder resultaat. Ook DOVO kwam ter plaatse om de resterende springtuigen uit de garage weg te halen.

,,Heel veel geluk gehad''

Het ongeval met de obus in Leke donderdagavond doet opnieuw vragen rijzen. Alles liep gelukkig goed af, maar met explosieven werken in een woonwijk is toch een beetje met mensenlevens spelen. ,,Hij heeft heel veel geluk gehad'', zegt brandweercommandant Dirk Coopman.

,,Het ongeval gebeurde terwijl de bewoner, een verzamelaar van munitie, roest afkapte van de obus. Om een onbekende reden is deze plots afgegaan, zeg maar afgeschoten, waardoor de granaat dwars door het dak ging. Vermoedelijk is deze dan in de lucht ontploft. De schade aan de woning beperkt zich dus tot een gat in het dak van de garage, die uit golfplaten bestond'', vertelt de brandweercommandant.

DOVO had behoorlijk veel werk met het weghalen van de explosieven die de man in zijn garage, huis en bergplaatsen had staan, een werk dat vrijdag nog verderging. Daarin staken geladen en ongeladen obussen, handgranaten, mortiergranaten en ander explosief tuig dat na de oorlog is blijven liggen.


Kettingreactie
,,En dan besef je welk drama dit kon geweest zijn. Indien er werkelijk een explosie was geweest in de garage, bestaat de kans op een kettingreactie. Met alle gevolgen vandien voor de woningen en de mensen in de omgeving'', aldus Dirk Coopman.

Na de vorige ongevallen in Esen en Pollinkhove een tweetal jaar geleden volgde een sensibiliseringscampagne, maar er is amper nog iemand die zich dat herinnert. ,,Deze kunnen enkel maar succes hebben indien ze herhaald worden. Ondertussen moeten we hopen dat de mensen DOVO verwittigen wanneer ze explosieven vinden'', aldus nog brandweercommandant Coopman. (HVS)