Zes mannen zitten in de cel wegens hun betrokkenheid bij de marihuanaplantages die donderdag in Wondelgem, Heusden en Zomergem werden opgerold. Onder hen ook het 40-jarige kopstuk uit Evergem. De anderen -- een 36-jarige en twee mannen van 29 en 31 jaar met Italiaanse roots -- zijn uit Gent afkomstig. Samen met hen werden ook drie vrouwen opgepakt maar die werden later weer vrijgelaten. Het Evergemse kopstuk bekende ondertussen dat hij al sinds begin dit jaar bezig is met weedplantages. Gisteren werd ook nog een 33-jarige en een 42-jarige man uit Evergem aangehouden. Een 40-jarige Evergemnaar werd op vrije voeten gelaten.

De speurders kwamen zijn praktijken zo'n acht maanden geleden op het spoor. Hij bleek een organisatie op te zetten voor het kweken van cannabis. Hij sprak verschillende personen aan om op diverse plaatsen plantages te kweken. Sinds hij zijn handeltje begon, werd er al zo'n twee tot drie keer geoogst. Het duurt 16 weken vooraleer een plantage een oogst oplevert. Op de plantage in Heusden stonden nog ruim 1.000 planten in bloei. In Zomergem daarentegen was er net geoogst. De planten waren overgebracht naar Wondelgem om er te drogen.


Net geoogst
Donderdag werden er elf huiszoekingen uitgevoerd op plaatsen waarover aanwijzingen waren dat er een plantage of oogst kon zijn. Ook bij de verdachten thuis werden huiszoekingen uitgevoerd. Op vijf plaatsen was het prijs. Naast de vondsten in Heusden, Wondelgem en Zomergem werden er nog in enkele woningen onderdelen voor de installatie van een plantage aangetroffen.

De speurders haalden drie vrachtwagens vol professioneel kweekmateriaal buiten, 1.800 bloeiende planten en ettelijke vuilniszakken die volgestouwd waren met drogende weed. Ook werden 14 verkoopsklare zakken van 500 gram weed elk aangetroffen. Eén van de aangehoudenen vertelde ondertussen dat hij met een oogst zo'n 15.000 euro (600.000 frank) had verdiend. De totale opbrengst van een oogst werd over verschillende betrokkenen verdeeld en moet in de miljoenen franken lopen.

Waar de marihuana naartoe ging, is nog niet bekend. Vermoedelijk was een groot deel bestemd voor Nederland.