Minstens drie jonge overvallers zijn er gisterenmiddag in geslaagd in nauwelijks enkele minuten een uitstalraam vol peperdure Rolex-horloges leeg te roven. De overval vond plaats in de sjieke juwelierszaak Bouverne aan de Kortedagsteeg. Het gebeurde onder de neus van studenten Bert Vandewalle en Julie van den Bossche. Bert ging zelfs de overvallers achterna, maar kreeg ze niet te pakken. ,,Ik gaf op toen één van hen dreigde te schieten.''

Rond 12.45 uur belde een jongeman aan bij Bouverne. De vergrendelde deur werd door de juwelierster geopend. De kerel hield de deur open en daarop stormden nog twee jonge mannen van naar schatting 20 jaar oud, één met een rugzak, de zaak binnen.

Terwijl één een vuurwapen bovenhaalde en daarmee de juwelierster bedreigde, verbrijzelden de anderen met behulp van een hamer het glas van de vitrine met Rolex-horloges. Het hele uitstalraam werd leeggegraaid. Het volgende moment stormde stormde het drietal al weer naar buiten.

De twee die het uitstalraam hadden geplunderd zetten het op een lopen richting Lammerstraat. De andere wist, vermoedelijk met een vierde medeplichtige die op de uitkijk had gestaan, in de andere richting te ontkomen.

Vlak voor de overval kwam Bert Vandewalle (22) uit Roeselare aanwandelen met zijn vriendin Julie van den Bossche (22) uit Wetteren. De twee laatstejaarsstudenten rechten kwamen net van de les. Bert: ,,Ze gedroegen zich eigenaardig en gingen op een vreemde manier binnen. Ik rook onraad, ik ken Bouverne. Ik passeer er dagelijks en weet dat er dure horloges liggen. Ik nam alvast mijn GSM en hield het nummer van de 101-centrale klaar. Het volgende moment zag ik hoe de etalage werd leeggeroofd en meteen daarop stoven twee daders voor onze neus weg''.


Risico
Bert zette de achtervolging in. Lopend door de Korianderstraat en de Platteberg belde hij met de politie en gaf een nauwkeurige beschrijving van de overvallers.

Ter hoogte van de trapjes naar de Lammerstraat stopte één van beiden en graaide in zijn rugzak zonder er iets uit te halen. Hij dreigde, in het Engels, Bert neer te schieten. Bert: ,,Toen durfde ik geen verder risico meer nemen.'' Daarop wisten de daders te ontkomen.

De horlogerie-juwelenzaak Bouverne werd in circa twintig jaar al meerdere keren overvallen. De zaak is ultrabeveiligd. Niettegenstaande dat konden de overvallers gisteren toch hun slag slaan. De buit is enkele honderdduizenden euro's waard. De Rolexen zijn allemaal gemerkt dus wordt het niet simpel om ze te helen.

Een opgeluchte Julie: ,,Bert is een beetje impulsief. Hij heeft er niet bij stilgestaan wat er had kunnen gebeuren.''