Het gemeentelijk zwembad van Lummen is preventief gesloten. Uit wateranalyse bleek dat er een te hoge concentratie van de legionellabacterie aanwezig was in het water. Het bad blijft zeker tot volgende week dinsdag dicht.

De sluiting komt er op vraag van het ministerie van Volksgezondheid. Aanleiding voor het wateronderzoek door het ministerie is een besmetting met de legionellabacterie die werd vastgesteld bij een man die op 20 juli ging zwemmen in het zwembad van Lummen.

,, De eerste monsters die in ons zwembad werden genomen wezen in geen geval op de aanwezigheid van legionella'', zegt sportfunctionaris Patrick Clerckx. ,,Het is pas bij een tweede controle, vorige week, dat er een te hoge concentratie aan legionellabacteriën werd vastgesteld. Daarom heeft het ministerie het gemeentebestuur gevraagd om het zwembad preventief te sluiten. Waar de besmetting vandaan komt is voor ons een raadsel. Wij laten dagelijks de waterkwaliteit meten door het erkende laboratorium Derva. Nooit zijn er verhoogde concentraties aan legionella opgetekend. Ons bad beschikt trouwens over een desinfectatiesysteem waardoor de aanwezigheid van welke bacterie zo goed als uitgesloten is.''

,,Het is niet bewezen dat de persoon in kwestie de besmetting heeft opgelopen in ons zwembad,'' vervolgt Clerckx. ,,Om een volledig beeld te krijgen gaan wij morgen (dinsdag) samen met het labo Derva en de mensen van onze ontsmettingsinstallatie rond de tafel zitten om een duidelijk beeld te krijgen. Wij gaan zeker vragen om alle leidingen met stilstaand water extra te ontsmetten met zuurstofwater.'' Er zijn gisteren vier bijkomende watermonsters genomen voor analyse. Op de uitslag daarvan is het wachten tot zaterdag of zondag.

In elk geval blijft het zwembad ook op de eerste schooldag dicht. Het kan ten vroegste volgende dinsdag open.