Het kleine, gele balkon op het grote torengebouw van het provinciehuis is het onderwerp van de zomerse kortverhalenwedstrijd van het provincie. De wedstrijd kadert in de officiële opening van het nieuwe provinciehuis, op 6 en 7 september.

,,Iedereen die het provinciehuis voor de eerste keer ziet, vraagt zich af wat dat kleine, gele ding is aan de zijkant'', vertelt gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts (CD&V). ,,Het deed ons nadenken over hoe we dat konden gebruiken bij de officiële opening van het gebouw. We koppelen er een kortverhalenwedstrijd aan vast.'' Het genre van het kortverhaal maakt niet uit. Ludiek, crimi, horror of sprookje... als de jury maar aangenaam verrast is.

De hoofdprijs van de wedstrijd is een VIP-trip naar een culturele bestemming voor twee personen. Voor wie de tweede tot en met de vijfde prijs wint, is er een boekenbon ter waarde van 250 euro. De zesde tot en met tiende plaats wordt beloond met een boekenpakket ter waarde van 100 euro. ,,De beste inzendingen zullen bovendien gepubliceerd worden in een ruim verspreide Gele Balkon Pocket ''. De prijsuitreiking vindt plaats in het najaar, tijdens de Nacht van het Balkon .

De wedstrijd kadert in de officiële opening van het provinciegebouw. Het gebouw is een ontwerp van de Portugese architect Gonçalo Byrne en kost de provincie ruwweg 41 miljoen euro. Tijdens het openingsweekend staat het provinciehuis open voor iedereen, en er zijn tal van activiteiten. Zaterdagnamiddag stappen er twaalf fanfares uit de provincie van het Leuvense stadhuis naar het provinciehuis. Op zaterdagavond is er een gratis festival op het Provincieplein, met onder meer Vive La Fête. Er is kinderanimatie, de Grote Prijs Jef Scherens vertrekt aan het provinciehuis, en de durvers kunnen zich wagen aan de spectaculaire 'death-ride' van op het dak van het gebouw.

En voor wie het nog niet weet: het gele balkon is een kunstwerk van de Oostenrijkse Aglaia Konrad.

  • Alle info op www.vlaamsbrabant.be/cultuur.