Bij het uitwerpen van zijn vishengel aan de Vaart in Kampenhout, raakte Paul Bisschop (49) uit Haacht de hoogspanningskabels boven hem. De man was op slag dood. Er geldt een verbod van hengels langer dan 4,5 meter.

De man was er samen met een werkmakker op uit getrokken op zondagochtend, om te vissen op de Vaart Mechelen-Leuven. Ze kozen een plekje tussen Kampenhout-Sas en de Heystraat. De hoogspanningskabels hangen daar tot zo'n vijf meter hoog. De visser raakte omstreeks 6.30 uur met zijn hengel van glasvezel de kabels, en hij kreeg een elektrische lading door het lichaam.

,,Er stroomt 70.000 Volt door de kabels'', weet hoofdinspecteur Ward Moortgat van de politie zone Kampenhout-Steenokkerzeel-Zemst (Kastze). ,,De man was op slag dood. Op die plek is een dergelijk ongeval bij mijn weten nog niet gebeurd. Wel verderop, in Mechelen.'' Paul Bisschop was een recreatievisser. Hij was niet aangesloten bij een vissersclub. Hij trainde de jongeren van de Tildonkse voetbalclub, en werkte als jurist.


Visser in brand
Guido Feyaerts woont in de Heystraat in Kampenhout. Hij was zondagochtend vroeg op, en hoorde de slag. ,,De makker van het slachtoffer kwam aangelopen. Hij was in alle staten. Ik nam een doek, en liep naar de man. Hij stond in brand. Ik doofde het vuur, maar zag dat hij op slag dood was. Hij was helemaal verkrampt.''

Op de plek waar het dramatische ongeval gebeurde, ligt nog een rest van de vishengel. Volledig zwartgeblakerd. ,,Het was een afschuwelijk beeld. De kleding van de man was helemaal verschroeid. Ik ben vannacht twee keer wakker geworden met dat beeld voor ogen. Het zal wel even duren vooraleer ik dat verwerkt heb.''

De Vlaams-Brabantse Visserijcommissie kent het gevaar van de hoogspanningskabels aan de Vaart Leuven-Mechelen. ,,Bij viswedstrijden aan de Vaart, gebruiken we alleen de overzijde. Daar waar geen kabels hangen'', klinkt het bij de commissie. ,,Er geldt trouwens een verbod op hengels langer dan 4,5 meter.'' Die bordjes hangen inderdaad aan de hoogspanningspylonen, maar zijn hier en daar niet meer leesbaar. (BCZ)