De Geelse autokeuring Autoveiligheid kreeg maandagmiddag een niet-alledaagse wagen over de vloer. Bruno Costers uit Vosselaar bracht een Minerva AC uit 1924 mee voor de technische keuring. De technici keurden het voertuig niet af.

De Minerva AC werd in 1924 geproduceerd in de Minervafabrieken in Mortsel. In heel de wereld zijn er nog een 280 geregistreerd. Tot voor kort was het voertuig eigendom van een Brits verzamelaar.

Bruno Costers uit Vosselaar haalde de wagen van Belgische makelij begin deze maand terug naar zijn geboorteland. ,,Ik kocht de wagen in opdracht van een bevriend koppel uit het Antwerpse'', stelt Bruno Costers. ,,Die bezitten al een oldtimer Minerva. Dit exemplaar is bedoeld voor de kleinzoon, die eigenlijk zijn eerste communie nog moet doen. Het voertuig is nog in betrekkelijk goede staat.

Ik maak me niet sterk dat alles aan de wagen nog origineel is, maar de meeste zaken lijken nog origineel. Wat chroom zou moeten zijn, is nog chroom en wat bakeliet zou moeten zijn, is nog bakeliet.''

De Minerva, waarvan vroeger enkel de notabelen van het dorp er zich eentje konden veroorloven, was bedoeld om maximum zes personen te vervoeren. Aan de achterkant is er immers nog een zogenaamde uitklapbare dinkysit bevestigd. ,,Om grote afstanden af te leggen, was deze Minerva niet gebouwd. Het was toen ook een totaal ander wereldbeeld. Zo moest er om de 150 mijl, geölied worden. Het is uiteindelijk niet de bedoeling dat hij nog veel rondbolt. De rit naar de autokeuring zal afwachten worden. Het is al minstens vier jaar geleden dat hij nog een rit van meer dan drie kilometer heeft gemaakt.''


Maximum snelheid
Uiteindelijk viel de rit van Vosselaar naar de keuring in Geel, een tocht van een 25 kilometer, enorm mee. De maximumsnelheid bedroeg zelfs een zestig kilometer per uur. Over flitsende snelheidscamera's moest Bruno Costers zich dus geen zorgen maken. Na een tochtje van iets meer dan een half uur, arriveerde de oldtimer zonder kleerscheuren in de Geelse autokeuring.

En ook daar was alles kits. De aangepaste keuring doorspartelde de bijna tachtiger zonder veel problemen.