Noël Steen legde vrijwillig de boeken neer van de nv Rock Torhout en legde daarmee het lot van Kasteel d'Aertrycke in handen van een curator. ,,De spaarpot waar we twintig jaar voor hebben gewerkt, is niet meer.''

Met het stopzetten van de hotelactiviteiten in Kasteel d'Aertrycke komt een einde aan de laatste kernactiviteit van de nv Rock Torhout. Eerder had Noël Steen de podium- en kantoorcontainerverhuur en de organisatie van conceptfuiven afgestoten. ,,In 1996 deden we een investering in Kasteel d'Aertrycke op basis van onze festivalactiviteiten. Die investering bedroeg zo'n anderhalf miljoen euro. Op dat moment deed niks vermoeden dat twee jaar later de laatste editie van Rock Torhout zou zijn'', aldus Steen.

Sinds 1999 vindt 's lands belangrijkste rockfestival TW enkel nog in Werchter plaats, in een organisatie van de Belgische tak van Clear Channel Entertainment. In 1999 en 2000 zette Steen op het domein van Kasteel d'Aertrycke met (te) weinig succes Torhout World op. Twee jaar later probeerde hij het daar opnieuw met Feeling The World, maar ook in 2002 kwam er niet voldoende volk. Bij de editie van afgelopen weekend in Mortsel was Steen niet betrokken. Enkel met het metal-, (skate)punk en hardcorefestival Earect was hij in de lente van 2001 even succesvol.

,,Toen TW overging naar Werchter hebben ze een om gestort in de kassa van vzw Woodland (die ook vrijwillig in vereffening aan het gaan is), die Rock Torhout organiseerde. In de overname lag ook de belofte besloten dat Werchter met een nieuw festivalconcept naar Torhout zou komen. Samen met Herman Schueremans zette ik Earect op het getouw, maar toen dat een succes werd, raadde hij me aan om er niet meer in te investeren, want Clear Channel zou hem verplichten om het zelf te doen. Toen heb ik me de vraag gesteld waarmee ik eigenlijk bezig was. Die belofte van een festival is nooit ingelost'', zegt Steen.

Dat had ernstige gevolgen voor de nv Rock Torhout, voor wie het Kasteel d'Aertrycke een te zware erfenis werd. ,,Het hotel was rendabel, maar kreeg een klap door 11 september, de economische crisis, de Irak-oorlog en Sars. Jarenlang kregen we Japanezen over de vloer, maar plots zagen we hen niet meer'', aldus Steen.

Het restaurant van Kasteel d'Aertrycke is niet in het faillissement van de nv Rock Torhout betrokken. Voor het hotel zoekt een curator een overnemer. ,,Als alles meezit, blijf ik in de toekomst organiseren. Ik blijf ook enkele rockacts managen'', besluit Steen. (SVV)