De Processie van Plaisance, die zich dit weekend als een kakelbonte slang doorheen het stadscentrum van Geraardsbergen slingerde, is een traditie op zich. En dat geldt ook voor Jean Schrever. Jean 'Saint Saucisse' torste gisteren al voor de 40ste keer het schrijn van stadsheilige Sint-Bartholomeus.

Door de imposante zilveren reliekhouder rond te dragen, wordt de overbrenging van de relieken van Sint-Bartel, in 1515, herdacht. Jean Schrever is niet enkel de oudste van de 6 vaste dragers, hij is ook de bezieler van 'Saint-Saucisse'. Dat is een persiflage op het ronddragen van het schrijn: in herberg De Eendracht laat Jean zich na de optocht op een cafétafeltje rondzeulen. Daarbij deelt hij worsten uit, met vel. Het zijn die saucissen met vel die wat oneerbiedig verwijzen naar de marteldood van Sint-Bartholomeus: de man werd levend gevild.

Gisteren daagde een pak verenigingen op voor de Processie en gingen het schrijn vooraf. De dragers van het Sint-Bartelschrijn pakten voor de gelegenheid zelf uit met een nieuw pak, door Nelly Haegeman ontworpen en vervaardigd. Voorop in de Processie de reuzenfamilie, gevolgd door onder meer de toervaarders van yachtingclub Den Bleek.

Verder in de stoet waren er de leden van rokersclub De Schoone Sigaar , de speurneuzen van de filatelieclub, de Wielerschool en de stoere bikers van de Sint-Adriaans motorclub. Ook van de partij waren de brave viervoeters van hondenclub Herleving en wandelclub De Padstappers. Zij vormden de grootste groep. Bij basketclub De Wezenvrienden liep vlaggendrager 'Mongsken' fier als een gieter voorop. Vissers gooiden hun lijn op het droge, jeugdverenigingen trokken kortgebroekt door de stad.

Deken Rudy Van Acker keek zich de ogen uit: het was voor hem sinds zijn aanstelling voor het eerst dat hij in de Processie achter het schrijn opstapte.

(JLI)