Lander Balcaen (15) uit de Berkenstraat in Etikhove vertrok naar het Italiaanse Lago di Ledro. Daar neemt hij deel aan de Europese wedstrijd teamzeilen. Vorige maand was hij nog in Kroatië voor het Europees kampioenschap zeilen. Tijdens de overige maanden van het jaar beoefent hij de zeilsport in België, Nederland, Zwitserland en Frankrijk. Een drukke, maar ook dure hobby.

"Hoe ben je met het zeilen begonnen?"

Lander Balcaen : "Toen ik 8 jaar was, organiseerde onze school een "Watersportdag" in Harelbeke. Het enige wat ik nog kon kiezen was zeilen, maar het was wel heel tof. Daarna heb ik bij Bloso een sportkamp gevolgd en ben ik met een vriend in een zeilclub gegaan. Nu volg ik les bij een Waalse club in Brussel en nemen we aan allerlei wedstrijden deel."

"Hoe goed ben jij eigenlijk?"

"Bij de nationale wedstrijden in België ben ik altijd bij de eerste drie, maar er zijn ook nog de selectiewedstrijden. Daar worden de eerste dertien gekozen: de eerste vijf gaan naar het wereldkampioenschap, de volgende acht naar het Europees kampioenschap. Vorige maand mocht ik naar Kroatië, voor drie dagen training en zes dagen wedstrijden."

"Moet je veel trainen?"

"Elk weekend trainen we: in Bergen, Nieuwpoort of Oostende, maar ook in Nederland aan het Veerse Meer of het IJsselmeer. Het afgelopen jaar waren er tijdens de vakanties ook buitenlandse stages. In de herfstvakantie was er bijvoorbeeld een stage nabij Bordeaux, tijdens de kerst in Bergen, in de krokusvakantie in Bretagne en tijdens de paasvakantie in Italië."

"Wat vind je leuk en minder leuk aan het zeilen?"

"Altijd opnieuw de boot (een Optimist) moeten optuigen doe ik niet graag: het kuisen, gaatjes opstoppen, ... zeker niet na een tocht op zee. Ook het uitpakken na een weekend training is niet plezant en kou hebben zeker niet!

Het zeilen zelf is uiteraard wel leuk, zeker als je bij felle wind zo vlug vooruitgaat. Je houdt er ook vaste vrienden in Nederland, Frankrijk of Zwitserland aan over."

"Blijft er nog genoeg tijd over voor de school?"

Mama Marleen Debels : "Tijdens het weekend niet. Daarom vertrekken we voor verre verplaatsingen naar Noord-Nederland al op vrijdagmiddag. Onderweg moet Lander dan enkele uurtjes studeren. Op maandagavond is hij meestal nog te moe, maar van dinsdag tot donderdag werkt hij goed door. Voorlopig lukt het nog goed, want hij volgt met succes de richting economie-wiskunde."

"Is dit alles haalbaar voor een gezin met vier kinderen?"

Marleen Debels: "Vroeger deden we alle verplaatsingen met ons zessen, nu alleen met vader of moeder. Wij moeten er ons werk heel goed voor regelen. Hoewel ze ook alle drie zeilen, is het voor de andere kinderen, Robbe (14), Elisa (12) en Jasper (11), niet altijd zo plezant. Bovendien blijft het financieel zeer zwaar: sponsoring of steun is er niet en naast het materiaal (boot, zeilen, toebehoren) zijn er ook nog de vele verplaatsingen en de overnachtingen."

"Lander, wat zou je later als zeiler willen bereiken?"

Lander Balcaen: "Ooit eens meevaren met een catamaran: maanden onderweg zijn en de hele wereld rondgaan." (LDL)