In een weide in de Lombeekstraat, vlakbij de E40, in Essene is, vermoedelijk donderdagnacht, een geavanceerde drinkwaterinstallatie voor koeien gestolen. Het apparaat, ter waarde van 3.000 euro, werkt op zonnepanelen en zorgt er volautomatisch voor dat de dieren steeds voldoende water hebben. Eigenaar Rudy Bayens uit Ternat is vooral verbolgen dat de dief ruim dertig drachtige koeien achterliet zonder water.

,,Het is al de tweede dergelijke installatie die ik kwijtspeel'', vertelt de Ternatse landbouwer en veeteler. ,,Een jaar of zes geleden werd onze eerste installatie, uit dezelfde weide, gestolen. Volgens mij gaat het om dezelfde dader. Ik maak dat op uit het feit dat hij ditmaal heel zorgvuldig ook een grijze stekker heeft meegenomen. Die is onmisbaar voor het goed functioneren van het geheel. Vorige keer had hij die niet meegenomen. De dief wist dus zeer goed wat hij deed.''

De volautomatische drinkwaterinstallatie zorgt er voor dat een drinkbak van 300 liter steeds op peil blijft. Behalve de zonnepanelen, die de energie opwekken, werd ook de waterpomp, de batterij en het apparaat dat de elektrische afspanning van de weide stuurt, meegenomen. Blijkbaar zag de dief niet op de moeite, want de installatie lag zo'n 500 meter van de straat. Volgens Bayens moet de dader in dierenmiddens gezocht worden: een collega-boer of iemand met paarden.

,,Als iemand hoort van zo'n installatie, vragen we de politie te verwittigen. Ik ken maar een bedrijf in ons land dat die toestellen invoert en verkoopt. Er zijn er in Vlaams-Brabant hooguit een vijftal van. Ik zal ook een signalement laten opnemen in Landbouwleven.''


Dieren drachtig
,,Nog een geluk dat ik elke dag ga kijken, want toen ik de verdwijning donderdag opmerkte hadden mijn koeien al niets meer te drinken. Al die dieren zijn drachtig, wat betekent dat die dagelijks meer dan 100 liter water nodig hebben. Zeker met die hitte van de jongste tijd. Bovendien moet je binnen zo'n kudde ook rekening houden met de natuurlijke hierarchie.

Als een chef drinkt en je hebt op die weide enkel een pomp met vlotters, dan staat de rest van de kudde te verdrogen, zeker als die chef niet wil weggaan. Als je dertig koeien op een weide zet, dan moet de waterkuip steeds gevuld zijn, of je hebt problemen. Ik ben dan ook vooral boos omdat de dief mijn dieren aan hun lot overliet. Ik hoop dat ze hem vinden. Dan klaag ik hem tegelijk aan voor dierenmishandeling'', aldus Bayens.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in