De poging om het in de Westerschelde vastgelopen schip Pelican I vlot te trekken, is gisteren kort na de aanvang van de tweede poging omstreeks halftwee gestaakt. De bergers stelden vast dat de achtersteven van het schip te veel water maakt en daardoor niet hoog genoeg getild kan worden om het te kunnen wegslepen.

Het schip is in dezelfde positie teruggeplaatst als voor de poging. De bergers overleggen nu wat er moet gebeuren.

,,We hadden voor het schip een maximale diepgang van 15 m geschat. Maar de achtersteven zit dieper, omdat het schip te veel water heeft gemaakt. Daardoor kunnen we onmogelijk de Schelde afvaren'', zegt Walter De Schepper.

Gisteren startte direct na de mislukte poging een overleg om een kraan in te schakelen. ,,Die zou, met een trekvermogen van 1.500 ton, de achtersteven enkele meters kunnen lichten zodat we onder de 15 m komen. Die kranen zijn nu nog wel gereserveerd voor het schip de Tricolor, die in het Kanaal ligt. Maar ze zijn nog niet in gebruik. Misschien kunnen we die hier krijgen'', zegt De Schepper.

De berging wordt ten vroegste deze middag omstreeks 14 uur voortgezet.

De Pelican I botste afgelopen zondag in de Westerschelde met een ander containerschip. Donderdag werd een eerste poging om het schip uit het water te trekken afgeblazen en uitgesteld tot vrijdag. De tweede poging bleef nu dus ook zonder succes. (LVBa)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig