De replica van de 13de-eeuwse houten havenkraan op het Jan van Eyckplein is donderdagnacht in brand gestoken. De daders zijn onbekend. De kraan liep veel schade op, vooral in het bovenste gedeelte.

Op vraag van een terrasuitbater kwamen gisternamiddag enkele werknemers van de stadsreinigingsdienst de vele losgekomen en zwartgeblakerde houtstukjes opruimen.


Protest
De kraan werd in het kader van Brugge 2002 door leerlingen van het VTI-Brugge gebouwd en was sindsdien dé blikvanger van het Jan van Eyckplein. Buurtbewoners waren echter niet opgezet met de aanwinst, niet alleen omwille van het uitzicht maar ook omdat de kraan zoveel plaats inneemt. Daarom probeerden ze het gevaarte met een petitieactie weg te krijgen.

Bij Monumenten en Landschappen kon de kraan al evenmin op veel begrip rekenen. Omwille van het beschermd stadsgezicht formuleerde de dienst een negatief advies.

Hoe het nu verder moet, zal allicht duidelijk worden op vrijdag 1 augustus want dan buigt het Brugs schepencollege zich over de zaak. (CG)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig