In de Doorniksesteenweg in Kortrijk opent morgen zondag Maximum voor het eerst de deuren. Het gaat om een afterclub voor liefhebbers van house- en technomuziek die om 8 uur 's morgens nog niet meteen naar huis willen. Een pendeldienst met de discotheken in de streek van Doornik staat in de steigers. ,,Noem het een stamcafé voor liefhebbers van house, techno, progressive en trance-muziek'', zegt initiatiefneemsters Anke Santens.

De 26-jarige Kortrijkse ontwierp het concept van Maximum naar eigen zeggen in het kader van een managementsopleiding. Ze is zoals vele jongeren een regelmatig bezoeker van discotheken als H20, La Bush en Zoo in Pecq bij Doornik.

Na felle discussies kwam er in de Waalse gemeente uiteindelijk een sluitingsuur voor de discotheken. Vanaf 1 juli gaan de deuren er om 8 uur 's morgens dicht.

,,De ene helft van de jongeren gaat naar huis, de andere helft wil doorfeesten'', zegt Anke Santens. ,,De afgelopen decennia is er immers een tendens om laat uit te gaan. Afterparties, georganiseerd door particulieren, rijzen her en der als paddestoelen uit de grond omdat er gewoonweg geen alternatieven zijn. De legaliteit van deze feestjes is ver te zoeken, de veiligheid evenzeer. Alcohol- en drugscontrole is quasi onmogelijk omdat deze feestjes op verschillende locaties plaatsvinden, vaak bij mensen thuis.''

De jonge Kortrijkse werkte aan een alternatief voor de 1.000 á 2.000 jongeren die op zondagmorgen in Pecq op straat komen te staan. ,,En zij zijn niet het enige doelpubliek. Er is een grote groep van liefhebbers die zoals gewoonlijk op zaterdagavond om 23 uur het bed inkruipt en er om 6 uur uitkomt om naar een disco te gaan. Het gaat om mensen die hun bioritme niet willen verstoren en meestal kinderen hebben of jobs met veel verantwoordelijkheid. En jongeren die na hun werk als barman of opdienster 's nachts klaar zijn, kruipen nu ook vaak eerst onder de lakens om tegen de middag naar de discotheken te gaan.''


Met Bobbus
Maximum komt in de Doorniksesteenweg 64 en wil een open en familiale club zijn, zoals de initiatiefneemster het uitdrukt. Elk uur is er een dansact met professionele gogodancers. Maximum heeft een afwisselende affiche met guest-dj's met zowel grote namen als aankomend talent.

Om de toegankelijkheid van de club te vergroten, wordt gewerkt aan een Bobbus tussen Kortrijk en Doornik. Om het uur zou de bus moeten stoppen aan de discotheken en de stations, zodat fuifgangers hun wagen er kunnen achterlaten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig