Het voertuigenpark van de lokale politie telt een half dozijn nieuwe tweewielers. De drie zware motorfietsen (1300 cc) worden vooral ingezet bij verkeersopdrachten. De drie scooters (125 cc) staan ter beschikking van de vijf hulpagenten. Eén scooter gaat alleen in Hooglede op pad. Die afspraak moet meer comfort bieden bij lange verplaatsingen in de landelijke gemeente.

De lokale politie ging niet over één nacht ijs voor de globale investering van 80.000 euro. Voor de aankoop van de drie zware motorfietsen werden twee merken uitgebreid getest. Met inspraak van de RIHO-motards werd gekozen voor de Honda ST1300A. De bolide met cilinderinhoud 1300 haalt 100 km./uur in hooguit vijf seconden en raast tegen een topsnelheid van 260 km./uur.

Naast de begeleiding van (sportieve) straatmanifestaties worden de motorfietsen vooral ingezet bij achtervolgingen, verkeerscontroles of ander rap interventiewerk. ,,De RIHO-politiezone bezit enkele drukke brede invalswegen waarop de automobilisten tegen een hoge snelheid kunnen rijden. Wij opteerden daarom voor een motorfiets met meer vermogen. De vorige generatie motorfietsen heeft een 1100-cilinderinhoud.''

,,Die drie motorfietsen worden wellicht volgend jaar vervangen'', voorspelt zonechef Curd Neyrinck. De RIHO-motards volgden een rij-opleiding bij de federale politie. De lokale politie stuurde haar vijf hulpagenten op eigen initiatief op cursus. Zij volgden een rij-opleiding van acht lesuren bij rijschool Lust om vertrouwd te raken met de scooters. De hulpagenten doen verschillende opdrachten in zowel Roeselare, Izegem als Hooglede. Zij hebben de scooters ter beschikking voor een comfortabele verplaatsing naar hun werkterrein. Voor opdrachten dichtbij huis, blijven zij te voet of met de fiets op pad gaan.

De lokale politie haalt volgend jaar meer hulpagenten binnen. De geplande recrutering voorspelt de aankoop van meer scooters. De RIHO-politie vervangt nog dit najaar enkele versleten combi's. (HWR)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in