De stad liet haar oog vallen op de private parking aan de vroegere Unic-vestiging op het einde van de Sint-Alfonsiusstraat. De stad onderhandelt met de eigenaar over een verhuring van de parking met ruimte voor 45 voertuigen. Op werkdagen zou het stadspersoneel er haar wagens kwijt kunnen. Tijdens het weekeinde en 's avonds zouden de omwonenden kunnen gebruik maken van de gereserveerde parkeergelegenheid.

Het residentieel parkeren voor de bewoners van het stadscentrum loopt zonder tegenslagen begin volgend jaar van stapel. Bewoners zonder een eigen garage op minder dan 400 meters afstand van hun woning zouden een bewonerskaart kunnen kopen tegen 100 euro op jaarbasis. De bewonerskaart laat de houders toe géén centen meer te steken in de klassieke parkeermeters als zij ergens parkeren in de omgeving van hun woning.

Het initiatief biedt weinig soelaas voor de bewoners in de vierhoek Grote Markt/Leenstraat/Ooststraat/Delaerestraat. ,,Want zij hebben zelden parkeergelegenheid aan hun voordeur'', legt schepen Carl De Keukelaere van mobiliteit uit. ,,De parkeerplaatsen worden bijna voortdurend ingepalmd door automobilisten die naar Roeselare komen om te winkelen of om andere redenen. Dezelfde omgeving ligt bovendien op een boogscheut van de uitgaansbuurt aan het station.''

,,Vooral tijdens het weekeinde parkeren veel feestneuzen binnen de bewuste vierhoek. Die parkeerdruk neemt op termijn misschien nog toe. Naar verluidt heeft de cinema-exploitant in de stationsomgeving plannen om zijn complex uit te breiden. De geplande bewonerskaart biedt weinig voordelen voor de bewoners in de vierhoek Grote Markt/Leenstraat/Ooststraat/Delaerestraat. Zij zouden de kaart zelden kunnen gebruiken door de overbezetting van de parkeerplaatsen aan hun voordeuren. De komst van gereserveerde parkeergelegenheid op een korte afstand van hun woning kan een uitweg bieden. Tegen die achtergrond wil de stad graag de private parking op het einde van de Sint-Alfonsiusstraat huren.''


Geen bezwaren
De parking ligt ook op korte loopafstand van het stadhuis. Op werkdagen zou het stadspersoneel er kunnen parkeren. Tijdens het weekeinde en 's avonds zou de parking ter beschikking zijn van de bewoners binnen de vierhoek Grote Markt/Leenstraat/Ooststraat/Delaerestraat. De bewoners zouden er gratis kunnen parkeren mits zij een bewonerskaart op zak hebben.

De stad onderhandelt nu met de eigenaar over een verhuring. ,,Zij is bereid de parking te renoveren en een slagboom te installeren. De gebruikers zouden een badge nodig hebben om op de parking te komen. Die afspraak reserveert de parking voor de specifieke doelgroep van gebruikers'', aldus Carl De Keukelaere.

De Roeselaarse schepen bracht het voorstel al ter sprake binnen de mobiliteitscommissie. ,,Ik hoorde er geen bezwaren. Een huurakkoord is de voornaamste hindernis. Bij een goede afloop kan de regeling rond de volgende jaarwisseling van stapel lopen'', besluit de schepen van mobiliteit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in