De kaatssport scheerde ooit hoge toppen op het Marktplein van Geraardsbergen. In 1998 heeft Pelote, sedert begin vorige eeuw dé kaatsploeg van 't stad , de handschoen gegooid. Op het terras van café De Presse, ooit clublokaal van Pelote, mijmert Robert Van Damme over de teloorgang van Pelote. Hij was clubsecretaris en is er nog altijd het hart van in dat het wellicht definitief gedaan is met kaatsluttes op de Markt.

Robert Van Damme zit bijna dagelijks in De Presse en kijkt er dan uit over het Markplein waar ooit de topkaatsers van Pelote de ballen leverden en keerden.

 • Je zit al lang in de kaatssport?
 • Robert van Damme: ,,In 1954 was ik medestichter van Op en Over Onkerzele en zo belandde ik ook in De Presse, het lokaal van Pelote. Armand Van Damme, overigens geen familie, was er uitbater. In het café zaten toen vooral kaarters en mannen die er hun druppel kwamen drinken. In 1978 is Op en Over ermee gestopt en stapte ik over naar Pelote.''

 • De kaatssport kreeg het moeilijk?
 • ,,In 1978 taande de belangstelling al, er was ook een gebrek aan jonge spelers. In 1996 kreeg Pelote de doodssteek: de Markt zou gerenoveerd worden en wij moesten verhuizen naar een terrein naast sporthal De Veldmuis. Er kwam geen kat meer kijken en in 1998 zijn we ermee gestopt. Een drama want Pelote bestaat al minstens sedert 1908 en via oude kermisaffiches kwam ik te weten dat er al in 1866 op de Markt werd gekaatst.''

 • Je bleef een trouwe klant in De Presse?
 • ,,Ik stap er haast dagelijks binnen. Er is nu wel een jonger publiek en er zijn veel dagjesmensen op het terras. Toch zitten er meestal vaste klanten en er wordt nog altijd gekaart. Aan politiek doet men er niet, hier heeft de echte toogpraat voorrang.''


  Historisch café
  De Presse heette vroeger De Ghulden Cop en staat er al minstens sedert 1427. Aan de herberg werd in 1459 het Manneken-Pis geplaatst. Nu wordt het pand uitgebaat door Marc Faute.

  In de vorige eeuw stond de familie Van Damme achter de tapkast, die stopte ermee in 1971. Een van de opvolgers werd een wat bizarre kerel die zich Joepy de Druïde noemde. De gebaarde man schonk pils uit flesjes en had geen vaste openingstijden.

  Marc Faute en Linda Pirreux zijn de huidige tappers van dienst maar het is Max, de voetballende hond, die de ster van het café is. Marc heeft een verzameling van meer dan 1.000,weliswaar lege, bierflesjes en biedt de klanten de keuze uit ruim 100 verschillende bieren. (JLI)

  Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

  Lees gratis ›

  Geen betaalgegevens nodig