Als de voormalige wielerkampioen ermee instemt, kan Eddy baron Merckx ereburger worden van Kraainem. Raadslid Hereng deed het voorstel op de jongste raadszitting. De kannibaal zegt dat hij het niet afslaat.

Louis Hereng (K2000) vindt dat Merckx, als sportman van de eeuw, de gemeente extra uitstraling bezorgt. Merckx zou de eerste ereburger van de gemeente zijn.

Niet iedereen in de raad was gewonnen voor Herengs idee. Zo vond Lucien Verheyden (K2000) dat er beter wat langer over nagedacht werd en dat er goeie criteria moesten zijn voor de toekenning van de titel. Burgemeester Willemart ging wel akkoord met de persoon en zei de oud-sportman te zullen contacteren.

Wij belden Eddy gisteren met de vraag of hij het voorstel genegen is. ,,Oh, waarom niet?'' reageerde de levende wielerlegende. ,,Ik heb graag in Kraainem gewoond. Die jaren vielen samen met mijn glorietijd op de weg. Uiteindelijk moest ik er verhuizen omdat er geen ruimte was voor mijn fietsenfabriek. Ik kom er nog zelden maar mijn vriend RTBf-reporter Rodrigo Beenkens woont er.''

Merckx, afkomstig van Meensel-Kiezegem, woonde van 1967 tot '71 en van '73 tot '81 in de gemeente. Vandaag woont en werkt hij in Meise, waar hij al ereburger is. (TY)