Als het technisch mogelijk is, worden beide helften van de kanaalbrug in Zelzate weggenomen voor de duur van de herstellingswerken. Die mogelijke oplossing kwam op tafel tijdens een spoedoverleg in Gent waaraan werd deelgenomen door vertegenwoordigers van het Gentse Havenbedrijf, Loodswezen, bedrijfsleven, administratie Waterwegen en Zeewezen (AWZ) en de aannemer.

Zoals gemeld, dreigen voor de zeescheepvaart van mei tot augustus ernstige moeilijkheden door de langdurige stremming van de brug. Dat heeft, volgens de Gentse havenschepen Termont, zware economische gevolgen voor de haven en dreigt duizenden werknemers tijdelijk werkloos te maken. Termont dreigt met een kortgeding als AWZ geen vlottere doorvaart garandeert.

AWZ is nu bereid te onderzoeken of beide brughelften kunnen worden weggenomen. Op die manier zou het maritiem verkeer geen enkele hinder ondervinden. AWZ moet onderzoeken of die optie technisch haalbaar is.


Schenkels
De oplossing houdt geen rekening met voetgangers en fietsers die tijdens de werkzaamheden aanvankelijk wel over de brug konden.

,,Het voorstel om de brug weg te nemen, is voor ons totaal onbespreekbaar'', reageert burgemeester John Schenkels van Zelzate. ,,Er is geen enkel alternatief om voetgangers en fietsers het kanaal te laten oversteken. Wij houden ons aan vroegere afspraken die met AWZ op papier zijn gemaakt. Officieel weten we van geen nieuwe oplossing. Bij de besprekingen van gisteren in Gent werd het gemeentebestuur van Zelzate niet betrokken''. (KN)