Voor het wegwerken van 137 zwarte punten op gewest- en provinciewegen in Vlaams-Brabant, krijgt de Administratie Wegen en Verkeer 100 miljoen euro of ruim 800 miljoen frank extra. Dat heeft gouverneur Lode De Witte gisteren bekendgemaakt. In de Noordrand van Brussel worden dit en volgend jaar al 28 gevaarlijke kruispunten in tien gemeenten hertekend.

De Vlaamse regering geeft tot en met 2007 aan elke provincie jaarlijks 20 miljoen euro om in versneld tempo de 800 Vlaamse zwarte punten weg te werken. Dat zijn kruispunten waar de jongste jaren, meer dan elders, nogal wat mensen omkwamen of zwaar gewond raakten bij een verkeersongeval. Kruispunten met opvallend veel fietsongevallen, krijgen voorrang.

Vijf jaar lang 20 miljoen euro extra, dat maakt voor onze provincie 100 miljoen euro of 4 miljard Belgische frank: dat is het dubbele van het jaarbudget dat de Administratie Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant vandaag kan besteden aan wegenwerken.

Provinciegouverneur Lode De Witte, al langer een voorvechter van meer inspanningen voor verkeersveiligheid, toonde zich bij de voorstelling van het plan gisteren heel opgetogen. ,,Vlaams-Brabant telt het minste aantal zwarte punten van heel Vlaanderen maar toch vallen ook op onze wegen nog jaarlijks ruim honderd doden'', stelde hij. ,,Dit bijkomend budget voor verkeersveilige maatregelen in 31 gemeenten moet ons binnen de vijf jaar in staat stellen dat aantal zware letselongevallen in onze provincie terug te dringen.''

Voor het grootscheepse project gaat de Administratie Wegen en Verkeer (AWV) in zee met TV 3V, een tijdelijke vereniging van drie grote studiebureaus. Die treedt op als gedelegeerd bouwheer voor de 137 projecten in Vlaams-Brabant en voor de 663 projecten in de vier andere Vlaamse provincies. ,,Zo blijft ons eigen personeel beschikbaar voor ons normale programma van wegenwerken dat gewoon doorloopt'', aldus ingenieur Chris Caestecker van de AWV.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in