Ellen Philtjens is sinds zaterdagavond de nieuwe Miss Limburg. Hierdoor zal ze onze provincie volgend jaar vertegenwoordigen op de verkiezing Miss België 2002. De 24-jarige Ellen die een diploma industrieel ingenieur Milieu op zak heeft, wist ons nog op het podium en in volle feestroes bovendien te vertellen dat ze net werk had gevonden. De wereld kan inderdaad mooi zijn.

De verkiezing van de Finaliste Miss België 2002 Provincie Limburg oftewel Miss Limburg was net als de vorige jaren weer een flink uitgebouwde show die kon rekenen op een bomvolle Limburghal. Klokslag 20 uur toonden zich de 20 kandidaten een eerste keer in een mooie choreografie ondersteund door een klankstukje dat zeker niet vies was van een snuif New Age. Ook de rest van de show straalde een professionalisme uit en trachtte op zijn minst de gekende platgetreden paden te mijden.

De kandidaten toonden zich in avondkledij, badpak en vrijetijdskledij en wisten tussenin ook nog eens te vertellen dat ze ,,verdraagzaamheid'' hoog in het vaandel dragen. ,,En dat begint in je eigen kleine kringetje'' merkte een van de kandidaten op. ,,Op school, bij je buren, in je familie.'' Als je het vandaag de dag over verdraagzaamheid hebt, is het nogal wiedes dat ook de aanslag op de WTC-torens in New York ter sprake komt. En inderdaad, zo was het ook zaterdagavond in de Limburghal. ,,We mogen ons zeker niet keren tegen de Islam in zijn totaliteit. Wat we wel willen, is gerechtigheid. Dat betekent dat we niet mogen uit zijn op het gekende ,,oog om oog tand om tand''.'' Een van de deelneemsters zag het wel zeer goed: ,,Je moet eerder op zoek gaan naar je eigen negatieve kanten en daar aan werken dan onmiddellijk naar het negatieve bij de anderen kijken.'' Jaja, onze kandidaat-missen konden het goed gezegd krijgen.


Hectisch
Intussen was het achter het podium bij momenten een hectisch gedoe. De kapper van dienst werd van hier naar daar geroepen en wist bij momenten niet meer waar hij nog wat extra hairspray moest aanbrengen. De lege bussen toonden in ieder geval aan dat de man graag op het spuitdopje duwde. Maar hoe zenuwachtig de kandidates ook waren in de kleedkamers, des te rustiger kwamen ze over eens als ze door de gordijnen stapten en in de spotlights stonden.

En toch wisten ze dat er maar eentje Miss Limburg kon worden. ,,We blijven vriendinnen'' vingen we nog vlug op, vooraleer de jury met de gekende omslag op het podium stapte.

De pers gaf haar prijs aan Krisia Carlens. Een kus voor de pers kon er wel niet af; we vergeven het het mooie wicht. Verder was er Miss Sympathiek: Liesbeth Derkoningen en Miss Toekomst (in feite net wat te jong om aan Miss België deel te nemen) Stephanie Aerts.

De spanning in de zaal liep intussen op. Heel wat moeders en andere familieleden stonden te reikhalzen naar het podium. ,,Dat is die van ons mijnheer; ze heeft nog kans.'' We keken naar onze buurvrouw en hoorden ,,De tweede eredame is Liesbeth Vannut''. Onze buurvrouw knikte ,,het zit er nog in''. ,,De eerste eredame is Inge Robeyns.'' De buurvrouw ging op het topje van haar tenen staan. ,,En de nieuwe Miss Limburg is Ellen Philtjens.'' Applaus en getier. We kijken eens om. Onze buurvrouw is weg; teleurgesteld. Dochterlief viel buiten de prijzen... Ook dat is een Missverkiezing.