De studie over de museumsite in de Savoyestraat in Leuven is klaar. Het Genste Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) verwerkt de teksten tot een afgewerkt rapport en stelt die komende dinsdag voor aan het Leuvense schepencollege. ,,Een ambitieus stappenplan'', zo licht Eva Willockx van het SMAK een tip van de sluier op.

Het Leuvense schepencollege koestert al langer plannen om de omgeving van het stedelijk museum in de Savoyestraat uit te breiden tot een heuse museumsite. Samen met de voormalige academie en de bibliotheek zou het museum worden uitgewerkt tot een heuse museumsite. Schepen van Cultuur, Saïd El Khadraoui, heeft het Gentse SMAK aangesproken om een studie uit te voeren. De gemeenteraad gaf eind augustus groen licht en begin september ging de studie van start. Inmiddels is alle veldwerk achter de rug en giet het SMAK alles in een rapport. Op dinsdag 25 september licht het SMAK het Leuvense schepencollege in.

Eva Willockx licht al een tipje van de sluier op. ,,We stellen een ambitieus stappenplan voor dat een meerwaarde biedt. De site is ideaal gelegen, vlak in het stadscentrum. Museumsites in Berlijn, Wenen en Amsterdam liggen aan de rand van de stad, in Leuven is dat in het centrum. Dat biedt mogelijkheden.''

Nadat de plannen zijn voorgesteld, zal het schepencollege zich over de bevindingen van het SMAK buigen. In oktober bepaalt het stadsbestuur hoeveel financiële ruimte het project krijgt, bij de besprekingen van de begroting 2002. ,,We stellen de studie dan ook voor aan de commissie cultuur en aan de pers'', stelt schepen Saïd El Khadraoui.

,,Het is sowieso een project dat over meerdere jaren zal lopen. Met de huidige gebouwen rond het museum Vander Kelen-Mertens is veel meer te doen. De vroegere bibliotheek staat er momenteel leeg. We denken er aan om dat gebouw -- uitgezonderd de beschermde voorzijde -- af te breken en in de site te verwerken.''

De bibliotheek verhuisde ruim een jaar geleden naar het gebouw Tweebronnen tussen de Rijschoolstraat en de Diestsestraat.