Nabij het Saintecletteplein, tegenover de KBC-gebouwen aan de Becokaai, ligt de 'Gueuse' voor anker. Zaterdag kon je aan boord en gedurende anderhalf uur genieten van de industriële archeologie langs het kanaal tussen Molenbeek en Anderlecht.

De 'Gueuse' maakte vroeger toeristische tochtjes op het meer van Zürich. Vandaag vervoert hij een paar keren per week 150 mensen langs het kanaal in Brussel. Van op het dek krijg je een prachtig zicht op oude industriële gebouwen als brouwerij Belle-Vue en het slachthuis van Anderlecht.

De 'Gueuse' was oorspronkelijk gepland als een soort autobus tussen Vilvoorde en Brussel, via het kanaal. Dat project is nooit gerealiseerd en de boot wordt nu ingezet als toeristische attractie. Op gewone dagen betaal je 350 frank voor een tocht van tweeëneenhalf uur.

Kapitein Van Tongerlo liet zaterdag, op de Europese Dag Zonder Auto, zijn passagiers gratis instappen. Ze hadden geluk. Het weer was zo mooi dat ze op het dek konden genieten van een stralende septemberzon.

Een ervaren gids van La Fonderie, het Centrum voor Economische en Sociale Geschiedenis en Actualiteit van het Brussels Gewest , gaf deskundig uitleg over de geschiedenis van en de architectuur langs het kanaal. De tochtjes werden betaald door de gemeente Molenbeek, die op die manier haar steentje wou bijdragen aan de Europese Dag Zonder Auto. (KDL)  • De 'Gueuse' vaart het hele jaar uit op het Brussels kanaal en een boottochtje reserveren kan bij La Fonderie op 02-410.10.80.