Hét alternatief voor de wagen in de stad is natuurlijk de fiets. Brusselse fietsersorganisaties zetten zaterdag daarom hun activiteiten dubbel en dik in de verf. Het was immers voor een keertje veilig en aangenaam fietsen in de stad.

In het Jubelpark kan je bij de Brusselse fietsersbond 'Gracq' elke maand leren fietsen in de stad. Het Brusselse verkeer lijkt moordend voor de kwetsbare fietser, maar via een aantal eenvoudige technieken kan hij zichzelf veilig tussen de auto's door loodsen.

Op zaterdag werd je fiets gekeurd en kon je onder begeleiding een uurtje oefenen in het jubelpark. Daarna trok een karavaan fietsers de stad in en werd er na elke hindernis , bijvoorbeeld het Montgomeryplein, geëvalueerd of iedereen het wel goed gedaan had. Bedoeling is aan te tonen dat het wel degelijk mogelijk is om je als fietser in het verkeer te bewegen.

Een andere Brusselse fietsersorganisatie is 'Cyclo'. Sinds dit weekend hebben zij hun splinternieuwe fietsatelier op de Vlaamse Steenweg en daar verhuren zij een dertigtal gerecycleerde fietsen aan iedereen die zin heeft om te fietsen in Brussel. Voorts geven ze opleiding voor langdurig werklozen.

Voor zaterdag had Cyclo een fietsrally door de stad georganiseerd. Elke deelnemer kreeg een vragenlijst en werd via een routebeschrijving door de stad geloodst. Zo moest je op het Rouppeplein uitvissen naar welk imposant gebouw, nu afgebroken, het hotel 'La Grande Cloche' verwijst. Een kleine rondvraag leert dat hier ooit het Zuidstation, met de grote klok, stond. Of nog: hoeveel eenrichtingsverkeersborden staan er in het kleine straatje dat tussen het Vosseplein en de Hoogstraat omhoogloopt? Maar liefst zeven is het enige juiste antwoord.

Alle deelnemers kregen prijzen, die Cyclo kreeg van de handelaars uit haar nieuwe buurt. De vereniging werkt immers nauw samen met verschillende buurtcomités in de stad en hoopt Brussel op die manier fietsvriendelijker te maken. (KDL)  • Fietsen huren bij Cyclo kan aan de Vlaamse Steenweg 85 of op 02-513.95.55.