Edward Janssens (51) werd gisternamiddag officieel aangesteld tot nieuwe deken van het dekenaat Sint-Gillis en tot pastoor van de parochies Sint-Egidius (Sint-Gillis) en Sint-Cornelius (Meerdonk).

De nieuwe pastoor-deken werd opgewacht aan het Heilig Hart-monument. Na een begroeting door burgemeester Willy De Rudder ging het in stoet, gevormd door ruiters, harmonie, vlaggen en een afvaardiging van de verschillende verenigingen en schoolkinderen, naar de Sint-Egidiuskerk. Daar kreeg de pastoor-deken de sleutel van de kerk uit handen van een kind. De plechtige aanstelling werd geleid door vicaris-generaal Paul Van Puyenbroeck en opgeluisterd door het Sint-Gregoriuskoor. Na de mis was er een receptie in de zaal van de bibliotheek.

,,Na enige tijd wachten is de tijd nu aangebroken om mijn werk als pastoor-deken aan te vatten'', zegt Edward Janssens.

,,Wat deze functie ook mag zijn, het gaat om priesterwerk. Ik ben altijd graag priester geweest en blijf het een boeiende opdracht vinden. Als priester kan je immers dicht bij de mensen zijn en dat is zeer verrijkend.''

,,De streek waar ik naartoe ben gekomen, is mij vrijwel onbekend. Ik ben wel geboren in Temse en liep school in Sint-Niklaas, maar na mijn priesterwijding vertoefde ik altijd in Gent en omgeving. Het dekenaat Sint-Gillis lijkt mij in elk geval een mooi hoekje te zijn van het Waasland. Een flink pak groen, heel wat open ruimte, mooi dorpskernen: ik denk dat het hier goed wonen is en dat we er samen wel iets van zullen maken.''

Edward Janssens werd geboren in Temse op 9 december 1949 en priester gewijd in Gent in juli 1973. Hij was voorheen onderpastoor in Merelbeke en Gent, nationaal proost van de KJM, medewerker van het bisdom Gent, pastoor te Vinderhout en Destelbergen en proost van het Vrouwenverbond voor Katholieke Actie (VVKA). Deze laatste functie blijft hij behouden. (GVDV)