De Aalsterse carnavalsbeurs is de jaarlijks weerkerende uitverkoop van gerealiseerde carnavalsdromen. ,,Het doet wel wat ja'', zegt Wen Baeyens van De Lodderoeigen, ,,als je de spullen waar je zo hard aan gewerkt hebt van de hand doet. Maar er moet plaats gemaakt worden, we dromen al luidop van andere dingen...''

De kamelen van De Lodderoeigen hangen al zaterdagmiddag -- de beurs is amper een paar uur open -- behangen met plaatjes verkocht . Ze gaan goed van de hand. Of dat iets te maken heeft met het Amerika-conflict in het Midden-Oosten kon Wen uit de kopersgesprekken niet afleiden.

,,De kamelen op de wagens zijn nog in goede staat, ze ogen goed en kunnen met wat kleine reparaties volgend jaar meelopen in een nieuwe stoet. Dat zijn vooral de kleinere carnavals in de regio. Zottegem of zo. Deze gaat naar De Klinge'', wijst ze. ,,Maar in Aalst kunnen ze niet meer opgevoerd worden. Je kan geen twee jaar na mekaar met hetzelfde aankomen. Dat mag reglementair niet, een Aalsterse carnavalist is daar ook te trots voor.''

Een wagen met onderstel kost al gauw 50.000 á 60.000 frank. Dat is niet eens de prijs van het gebruikte materiaal. ,,Maar we zijn blij dat we er nog iets van hebben'', zegt Wen, ,,woensdag gaat alles de container in. We kunnen het niet langer bewaren, we moeten plaatsmaken. De nieuwe carnaval komt dichterbij, we schieten stilaan in gang.'' Met een klinkende zoen neemt ze afscheid van een van haar kamelen.


Kroonprins
De Vernepelingskes hebben schepen Patrick De Smedt als kroonprins in de aanbieding: Prijs overeen te komen. De omringende elfjes dansen nog even uitbundig als tijdens de carnavalsdagen. 40.000 frank, te onderhandelen. ,,Er mag ook een andere kop op'', prijst de verkoper zijn waar aan.

Aan de kleine parking staat een grote legertank te koop. Zich wenden 't Es na of Noeit. Dit Aalsters cynisme is voor een keer toeval.