Paul Hanssens is zaterdagochtend overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. De voormalige pastoor van Deftinge werd 70 jaar. Zelf vond hij 70 een heilig getal .

Paul Hanssens werd op 15 februari 1931 in Borsbeke geboren als zoon van een veehandelaar. Nadat hij eerst zelf nog veehandelaar was, werd hij als late roeping op 33-jarige leeftijd priester gewijd. Zijn parochianen zullen hem blijven herdenken als een mens onder de mensen , als een biddende pastoor zonder franjes. Als hij bij een boer op bezoek ging, trok hij eerst naar de veestallen. Meer dan eens hielp hij als een koe moest kalven. ,,Ooit kwam men hem zelfs uit de kerk halen om te helpen bij de moeilijke geboorte van een lammetje'', herinnert Griet Buysse zich, die 25 jaar lang zijn trouwe huishoudster was. ,,Die keer was hij maar net op tijd terug voor de eucharistieviering. De pastoor werd overal heel graag gezien, omdat hij uiterst mild was en veel weggaf. Toen hij pastoor te Lovendegem was, mestte hij elk jaar zelf een kalfje vet ten voordele van de jeugdwerking.''

Niet voor niets was pastoor Paul Hanssens ook graag gezien bij de jeugd. Zijn overlijden viel niet alleen dag op dag samen met de tiende verjaardag van zijn aanstelling in Deftinge, maar ook met de trouw tussen de twee Deftingse jeugdverenigingen MK Otium en JWD en de ledenwerving van het KVLV. Van al deze verenigingen was Paul Hanssens proost. Een jeugdvereniging op kamp bezocht hij telkens wel drie tot vier keer en telkens trakteerde hij met snoep. Onmiddellijk stroopte hij zijn mouwen op, om in het kamp hout te kappen. ,,Toen we zijn overlijden vernamen, begon mijn kleindochter (7) hevig te wenen. Eerst dachten we dat ze zwaar ten val was gekomen, maar ze had zijn dood vernomen en huilde omdat ze nu haar eerste communie niet bij hem kan doen'', schetst Rosanne Van Der Stock, voorzitster van het KVLV.

Na zijn wijding in 1933 werd Paul Hanssens achtereenvolgens onderpastoor in Lovendegem en in Haaltert. Nadien werd hij algemeen directeur van de Zusters Augistinessen in het hospitaal in Aalst. Voor hij 10 jaar geleden naar Deftinge kwam, was hij nog pastoor in Balegem.

De uitvaartplechtigheid vindt zaterdag om 10.30 uur in de kerk van Deftinge plaats. (EDP)