De nieuwe inwoners van Zomergem werden zaterdag op een heel bijzondere manier geïntroduceerd in hun nieuwe gemeente. De traditionele videovoorstelling met aansluitende receptie werd geruild voor een rondrit door de gemeente en een heerlijke brunch. De belangstelling was meer dan dubbel zo groot in vergelijking met vorige jaren.

,,De nieuwe bestuursploeg zocht een nieuwe manier om de nieuwe inwoners van Zomergem welkom te heten'', zegt schepen Kris Mattheeuws. ,,Op de videofilm die vroeger aan de nieuwe inwoners werd getoond, staat de oude bestuursploeg. Die is dus niet meer bruikbaar. Na een brainstorm met de informatiedienst van de gemeente, hebben we besloten de nieuwe inwoners op een bus te zetten en ze rond te rijden in de gemeente. We hebben zowat alle gemeentelijke diensten bezocht. Ik denk maar aan de kinderopvang, het sportcentrum, het gemeentehuis en de bibliotheek. Overal kregen de mensen een rondleiding. Op het einde werd door Unizo een heerlijke brunch aangeboden.''

In totaal werden ongeveer 150 nieuwe inwoners aangeschreven. Meer dan zestig onder hen gaven present. Schepen Mattheeuws wil het nieuwe initiatief nu evalueren. Mogelijks zullen de nieuwe inwoners halfjaarlijks ontvangen worden omdat dergelijke rondrit minder zinvol is voor iemand die al bijna een jaar in de gemeente woont.
Zwaar verkeer
,,Het is een zeer mooi initiatief van de gemeente'', zegt nieuwkomer Stefaan Slembrouck die met zijn vrouw en twee kinderen was afgezakt. ,,Wij zijn vier maanden geleden van Gent naar Zomergem verhuisd. We wonen in de Hoekstraat en hebben wel veel last van het zwaar verkeer. Dat hadden we niet verwacht. Maar er zijn momenteel in Zomergem overal wegenwerken aan de gang. Ik hoop dat de last zal minderen als die wegenwerken achter de rug zijn. Voor de rest valt ons vooral op dat Zomergem een mooi uitgebouwde infrastructuur heeft. Denk maar aan de sporthal en het zwembad. Niet alle kleinere gemeenten hebben dat'', klinkt het.