Het Groot Podium bij St.Jacobs bracht maandagavond de eerste van twee jongerenavonden. Het was een ontgoocheling. Groepen met nauwelijks enige bekendheid en concerten die het publiek erg lauw onthaalde.

De vorige jaren slaagde het Groot Podium er telkens in een paar aangename, jonge en verfrissende muziekgroepen te programmeren. We denken aan Osdorp Posse, De Puta Madre of een hele avond rond jonge, vernieuwende folk.

Voor de eerste jongerenavond van deze Feesten gaven Stache, Mudflow, Speaking T en Studio Pagol het beste van zichzelf. Met volle overtuiging, daar zijn we gerust in. Maar geen van die namen doet bij iemand een belletje rinkelen.

Stache bracht rootsrock met de zanger aan het keyboard of op gitaar. In een set, soms wat zwaarmoedig op de hand, kon je hier en daar toch instemmend met de muziek meeknikken. Heroic thing to do als laatste nummer met een tempozwiep kon best bekoren. Mudflow, met oorsprong in Brussel en in Wallonië en met toch faam, kreeg het weinige publiek niet op zijn hand.


Duidelijk
Tafeltjes en stoelen bleven de hele avond op hun plaats staan. Een duidelijk teken van weinig publiek -- iedereen kon altijd tot pal voor het podium wandelen -- en weinig sfeer. The Revelaires die tegelijk volop show en surf brachten in de Charlatan, en de gemiddelde straatacts rond het plein ontvingen meer nieuwsgierigen.

Na middernacht sloot Studio Pagol af met multiculturele klanken van Spaans tot Goa, op accordeon tot beats en sax. Dit was vernieuwende crossover begin jaren '90, maar nu toch echt niet meer.

Het lijkt er sterk op dat de jeugd nog weinig te zoeken heeft bij Sint-Jacobs. Bo'dlo is er jammer genoeg weg en voor het Groot Podium lijkt een kleine inspanning om jong te blijven te hoog gegrepen, best ontgoochelend. (LDG)