De schoolomgeving kan een pak veiliger voor de fietsertjes van basisschool De Ark in Heverlee. Dat stellen de ouders die iedere dag met een twintigtal leerlingen in groep van en naar school fietsen. Gisteravond werd het fietspoolproject gelauwerd door het provinciebestuur. Gedeputeerde Julien Dekeyser gaf ieder fietser een gele helm en een reflecterend vestje.

Een aantal ouders wilde zelf iets ondernemen tegen de stijgende verkeersonveiligheid in hun buurt en de schuulomgeving, en startten een fietspoolproject. Elke dag fietsen 26 leerlingen van en naar school in groep, langs de smalle Platte Lostraat waar de wagens rakelings voorbijrijden en over de drukke Tiensesteenweg. De ouders wonen in de buurt van de Oudebaan, en noemen hun actie dan ook 'Oudebaan veilig voor fietsers'.

Ouder Lieve Vranken somt de ergste obstakels op. De vestiging aan de Tiensesteenweg heeft een te smal voetpad voor de schoolpoort. ,,We zouden hier graag een rotonde zien, en iets meer ruimte zodat we veilig de school kunnen verlaten.'' Nabij de afdeling die uitgeeft in de Platte Lostraat werd de signallisatie al verbeterd. ,,Daar zorgde de Leuvense politie en de preventiedienst van de provincie voor. Veel hinder is echter ook de schuld van de andere weggebruikers. In de smalle Platte Lostraat rijden de bromfietsers vaak veel te snel en te gevaarlijk.''


Valhelm
De kinderen kregen gisteren van gedeputeerde Julien Dekeyser allemaal een reflecterend jasje en een gele valhelm. ,,Deze actie doet ons plezier. Kinderen willen vooral donkere winterkleding, valt me op. Met deze vestjes zullen ze wel opvallen. We hebben ook al ettelijke pogingen gedaan om de kinderen valhelmen te laten dragen, tevergeefs. Nu ze allemaal dezelfde helm hebben, krijgen ze misschien een 'samengevoel' en dragen ze de helmen toch graag.''

Gedeputeerde Julien Dekeyser trok 250.000 euro (10 miljoen frank) uit voor veiligere schoolomgevingen in de provincie. ,,Er werden dit jaar twaalf scholen geselecteerd, waar we willen werk maken van een verkeersveilige schoolomgeving'', vertelt hij. De Ark is daar een van. Volgend jaar worden er twaalf nieuwe scholen uitgekozen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig