Joseph WUYTS leefde zowat als een kluizenaar in een smal huisje langs de Aarschotsesteenweg in Wilsele. Weinig mensen keken naar hem om, en toen hij stierf wilde niemand opdraaien voor de kosten van de begrafenis. Twee jaar na zijn dood redt de man een pak dieren van de dood. In Werchter kan de vzw Dieren in Nood dankzij de 17.500 euro (ruim 700.000 frank) van zijn erfenis een nieuw, groter en levensreddend kattenasiel bouwen.

Veronique Locy en Patrick Verbelen van de vzw Dieren in Nood in Werchter vangen mishandelde, dwalende en achtergelaten dieren op in Leuven en omgeving. Ze noemen de vzw ook wel eens 'het containerpark voor dieren'. ,,Mensen dumpen hun dier en dan komt het hier terecht.'' Honden, cavia's, konijnen, een fret en ook tientallen katten komen in dit 'containerpark' terecht. Het is soms onwezenlijk wat mensen hun huisdieren kunnen aandoen. Puppy's worden gedumpt, honden geslagen en katten uit een rijdende wagen geslingerd.

Dieren in Nood wil alle dieren opvangen, maar geld- en plaatsgebrek maken dit zeer moeilijk. De provincie stemde vorig jaar een reglement dat het asiel wel meer middelen geeft, maar het is wachten geblazen. Voldoende geld is er nooit.

Er komt nu echter ook hulp uit onverwachte hoek. Joseph Albert Wuyts overleed net twee jaar geleden. Hij liet al zijn bezittingen na aan de dierenasielen in het Leuvense. Pas nu krijgt de vzw Dieren in Nood haar deel van de ruim 17.500 euro (705.950 frank). Het duurde een tijdje vooraleer het huis van Joseph werd verkocht, en dan kwamen de problemen met De Schakel in Tielt-Winge zodat het onduidelijk was wie welk deel ging krijgen.


Kluizenaar
,,Hij leefde een beetje als een kluizenaar'', vertelt een buurvrouw van de overleden Joseph Wuyts. ,,Een beetje een zonderling, maar hij was een goed mens. Hij had liever mensen dan dieren, zei hij ooit. Hij had een hond, die hij uit het dierenasiel had gehaald.''

Toen Joseph werd begraven, was er geen kerkdienst, herinnert de buurvrouw zich. ,,Niemand wilde voor de kosten opdraaien.'' Joseph ging bij buurvrouw Jeanneke, wat verderop, wekelijks een tas koffie drinken. ,,Hij kluste wel wat voor de buren'', weet ze. ,,Maar zelf vroeg hij niemand iets. Ja, hij was een goed man.''

Joseph had een testament gemaakt, waarin hij alles wat hij bezat naliet aan de asielcentra in de omgeving van Leuven. Na zijn overlijden werd zijn huis verkocht, en de opbrengst werd verdeeld. De vzw Dieren in Nood kreeg zopas het bericht dat de zaak rond was, en mag nu een bedrag van ruim 17.500 euro verwachten. Met dat geld wordt een ruimer kattenasiel gebouwd.


Redden
,,Het vorige asiel bestond eigenlijk uit twee stacaravans. De infrastructuur was gewoon versleten. De nieuwbouw biedt meer mogelijkheden, zoas een gescheiden ruimte voor katers en kattinnen, een quarantaineruimte, een kamer voor de dierenart, en een inkomhal'', vertelt Veronique. Dankzij de nieuwe ruimte kan de vzw ook meer katten opvangen, en ze zo redden van een gewisse dood. De bouw start wellicht binnen vijf weken. Er komt een herinneringsplaatje aan Joseph Wuyts aan een muur van het gebouw.

  • Vzw Dieren in Nood, Olifant 14 in Werchter, of op www.users.belgacom.net dieren--in--nood .
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig