Een gevaarte van 70 meter hoog rijst weldra uit de grond aan de rand van de luchthaven in Steenokkerzeel. Op 500 meter van het verkeersleidingscentrum Canac, in de as van de kerk bouwt Belgocontrol een nieuwe verkeerstoren die de vliegtuigbewegingen op Zaventem letterlijk in het oog moet houden.

De verkeerstoren op het oude luchthavengebouw dateert uit 1958 en is verouderd. Bovendien belemmert Pier A (in aanbouw) het zicht op de startbanen voor de verkeersleiders.

Belgocontrol, het autonome overheidsbedrijf dat het luchtverkeer in goede banen leidt, besliste vier jaar geleden een nieuwe toren te bouwen aan de overzijde van de luchthaven, naast het verkeersleidingscentrum Canac in Steenokkerzeel.

Het dossier moest vele procedures doorlopen en vergde veel studiewerk maar komt nu toch in een stroomversnelling. Belgocontrol heeft de bouwvergunning op zak en de bouw van de toren zou voor het midden van dit jaar starten. De ingebruikneming is gepland voor einde 2004.

Het nieuwbouwproject biedt Belgocontrol de kans zijn apparatuur te vernieuwen en heel wat high-tech te introduceren. Bij voorbeeld het contact tussen toren en vliegtuig wordt verder geautomatiseerd. ,,Dat allemaal om de vliegveiligheid verhogen,'' aldus Belgontrol-baas Jean-Claude Tintin.

De toren komt ten noorden van Canac te liggen. Aan de voet ervan komt een kantorencomplex. Op termijn wil Belgocontrol zijn volledige hoofdzetel, nu nog aan het Brussels Noordstation, naar de site verhuizen.

Voor de gemeente Steenokkerzeel kan deze ontwikkeling voor uitstraling zorgen, meent Belgocontrol. ,,De toren staat niet in de weg van de toekomstige omleidingsweg,'' beklemtoont Jacques Mawet. ,,Bijkomend voordeel: BIAC en wij leggen collectoren aan voor de afwatering van de zone en Steenokkerzeel zal daar ook op kunnen aansluiten.''

Canac is wel moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer. Het overheidsbedrijf legt een pendelbus in om zijn personeel ter plekke te krijgen. (TY)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig